TAJNO SKUPLJALI PODATKE

Skrivali spyware pod Firefoxovim imenom

02.05.2013 u 18:46

Bionic
Reading

Mozilli se nije svidjelo što su iskoristili Firefox za skrivanje svog špijunskog softvera, pa je od britanske tvrtke zatražila da prestane

Mozilla Foundation optužila je britansku softversku grupu, Gamma International da je neovlašteno koristila ime Firefox kako bi sakrila softver za nadzor podataka.

Tvrtka koja se ponosi svojom filozofijom otvorenog koda i čiji internetski preglednik koriste milijuni diljem svijeta, od Gamma Internetionala zatražila je da prestane zloupotrebljavati Firefox za svoje 'prljave radnje'.

'Naš brand i zaštićeno ime spyware koristi kako bi izbjegao prepoznavanje i brisanje. Kao projekt otvorenog koda, kojem vjeruju milijuni ljudi diljem svijeta, obrana Mozillinih zaštićenih imena od zlouporabe je ključno za naš brand', poručio je u izjavi Mozillin šef za privatnost Alex Fowler.

Naime, grupa istraživača s kanadskog Sveučilišta u Torontu otkrila je kako se program Gamma Internationala, Finfisher, koristi Firefoxom kako bi izbjegao da ga se otkrije na računalu.

U njihovom posljednjem istraživanju otkrili su Finfisherove servere u 11 novih zemalja, čime se broj zemalja u kojima je pronađen Finfisher popeo na 36.

Među zemljama u kojima je pronađen nema Hrvatske, ali su navedene Srbija, Mađarska i Austrija.

Kako piše BBC, Finfisher je inače legitiman softver za nadzor koji vlade često koriste kako bi prikriveno prikupljali podatke.

Finfisher se tajno instalira na računalo, a korisniku se prikazuje kao dodatak ili nova verzija poznatih programa, među kojima je i Firefox.

Ovo nije prvi put da se Finfisher našao na udaru javnosti.

Još 2011. godine BBC je otkrio dokumente u Egiptu u kojima Gamma International nudi svoje usluge egipatskoj vladi. Britanska tvrtka ponudila je da će Finfisher instalirati na računala egipatskih anti-vladinih aktivista, kako bi vlada mogla promatrati što aktivisti rade.

Gamma International tada je zanijekala da se njen program koristi u Egiptu, a to su potvrdili i kanadski istraživači koji nisu pronašli nikakve tragove Finfishera u Egiptu.