TEHNO USPOREDBA

Signal ili Telegram? Što nude 'najprivatnije' aplikacije za razmjenu poruka

30.01.2021 u 12:38

Bionic
Reading

Signal i Telegram su, bez dvojbe, pobjednici ovogodišnje internetske lutrije. Uz sve manju popularnost WhatsAppa, ove dvije aplikacije počele su privlačiti velik broj zagovornika digitalnih sloboda. Pitanje je, doduše, koja od njih je bolja za vas i koju biste trebali koristiti

Koliko god uspoređivali popularne aplikacije za razmjenu poruka, jedna stvar je nezaobilazna - sve su relativno slične. Kao što je bio i slučaj sa Viberom i WhatsAppom, diskretniji predstavnici Signal i Telegram, imaju velik broj sličnosti i nekoliko suptilnih razlika.

Po čemu su slični?

Signal i Telegram predstavljaju se kao aplikacije koje istinski čuvaju korisničku privatnost. Niti jedna od njih nije u vlasništvu velikih tehnoloških kompanija - Signal razvija neprofitna organizacija, dok je telegram u vlasništvu Rusa Pavela Durova. Obje aplikacije su, očekivano, napravljene s istom namjenom kao WhatsApp - imaju slične značajke uključujući naljepnice, prijenos datoteka te glasovne i video pozive.

Signal i Telegram moguće je preuzeti za iPhone ili Android, obje su aplikacije besplatne, a od korisnika za prijavu traže samo broj telefona. Moguće ih je pronaći u formatu za stolna računala, a dostupne su i verzije za Windows, Mac i Linux.

Zašto izabrati Signal?

  • Signal je aplikacija napravljena za privatnost - svi razgovori na Signalu su enkriptirani, što znači da Zaklada Signal ne može čitati vaše poruke ni da želi. Telegram, u drugu ruku, koristi enkripciju između korisnika i servera koju se mora aktivirati pritiskom na 'Tajni razgovor', što znači da, ako to Telegram želi, može čitati vaše poruke osim ako vi uključite sigurnosnu funkciju. U Signalu je sve tajno i ne morate se brinuti želite li aktivirati sigurnosnu značajku ili ne.
  • Telegram nudi enkripciju razgovora samo u slučaju komunikacije između dvije osobe, što znači da je grupne razgovore moguće prisluškivati sa strane servera. Signal nudi enkripciju u svim slučajevima - razgovarali vi s jednom ili dvadeset osoba.
  • Svi razgovori unutar Signala pohranjeni su isključivo na vaš smartfon. U slučaju Telegrama oni se nalaze na njihovim serverima i sinkroniziraju se među uređajima.
  • Signal je softver otvorenog izvora - softver i kod aplikacije mogu se pronaći na GitHubu. Kod za Telegram je isto otvorenog izvora, no softver nije.
  • Neki analitičari tvrde da je Signalov sustav enkripcije poruka bolji od Telegramovog, premda je ovdje očigledno riječ o temi za još jednu raspravu na tehno forumima.
  • Signal razvija Zaklada Signal, neprofitna organizacija koju financiraju donacije. Telegram pokreće neprofitna organizacija koja nastoji zaraditi novac na razne načine - uključujući neuspješnu kriptovalutu.
  • Signal ima niz sigurnosnih sustava uključujući automatsko zamućivanje lica na fotografijama.

Zašto izabrati telegram?

  • Signal možda bolje štiti korisničku privatnost, no Telegram je šareniji. Tamošnji grupni razgovori mogu ugostiti čak 200.000 ljudi, dok je Signal ograničen na 1.000 ljudi. Telegram nudi prijenos podataka do 2 GB, dok Signal dozvoljava datoteke maksimalne veličine 100 Mb.
  • Telegram nudi sinkronizaciju poruka putem oblaka - možete se prijaviti i početi razgovor na webu i nastaviti na smartfonu. Telegramove poruke su, doduše, pohranjene na njihovim serverima osim ako aktivirate 'tajni razgovor'.
  • Telegram dozvoljava dodavanje botova u razgovore, no to rezultira manje privatnom enkripcijom. Signal ne podržava botove koji vrše interakciju u razgovorima.
  • Telegram je ljepši, šareniji, ima više naljepnica, animacije i podesive pozadine.

Koji izabrati?

Ako zbilja ozbiljno razmišljate o vašoj privatnosti na internetu, Signal je puno bolja opcija. Riječ je o aplikaciji koja je iz temelja građena za maksimalnu privatnost. Upravo zato je jasno zašto Signal već neko vrijeme vodi ispred Telegrama po broju preuzimanja.

Ako volite ubacivati botove u razgovor, prenositi velike datoteke i obožavate naljepnice, ako nemate problema sa pohranom vaših razgovora na serveru, već samo želite pobjeći od Facebooka - ovaj ruski softver je relativno dobar izbor. Konačno, vaš se izbor svodi na koju uslugu koriste vaši prijatelji i rodbina, kao i na vaše stajalište vezano uz temu privatnosti osobnih podataka na internetu.