izvan svih kategorija

Sićušni živući roboti napravljeni od ljudskih stanica iznenadili znanstvenike

01.12.2023 u 07:02

Bionic
Reading

Znanstvenici su od ljudskih stanica stvorili sićušne žive robote od ljudskih stanica koji se mogu kretati u laboratorijskoj posudi i možda jednog dana mogu pomoći u zacjeljivanju rana ili oštećenog tkiva, piše CNN

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Tufts i Wyss instituta Sveučilišta Harvard ove su kreacije nazvali antrobotima. Istraživanje se nadovezuje na raniji rad nekih od istih znanstvenika koji su napravili prve žive robote ili ksenobote od matičnih stanica dobivenih iz embrija afričke kandžaste žabe (Xenopus laevis).

'Neki su mislili da se značajke ksenobota uvelike oslanjaju na činjenicu da su (žabe) embrioni i vodozemci', rekao je autor studije Michael Levin, profesor biologije Vannevar Bush na Tufts School of Arts & Sciences.

'Ovo nema nikakve veze s žabom. Mislim da je to mnogo općenitije svojstvo živih bića', rekao je, dodajući da ljudi ne razumiju sve sposobnosti koje naše vlastite tjelesne stanice imaju.

'Dok su bili živi, ​​antroboti nisu bili punopravni organizmi jer nisu imali puni životni ciklus', rekao je Levin. 'To nas podsjeća na te oštre binarne kategorije s kojima smo radili: Je li to robot, je li to životinja, je li to stroj? Takve nam stvari ne služe baš dobro. Moramo krenuti dalje od toga.'

Istraživanje je objavljeno u četvrtak u časopisu Advanced Science, piše CNN.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'