ROBOTIKA I 3D PRINTANJE

Ova robotska ruka sličnija je ljudskoj nego bilo koja izrađena dosad

17.11.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Istraživači s Instituta ETH Zurich, u suradnji s tvrtkom Inkbit 3D, rade pionirske iskorake u 3D ispisu mekih robota s umjetnim kostima, ligamentima i tetivama

Kako bi postigli rezultate koji podsjećaju na seriju Westworld, tim istraživača s ETH Zurich surađivao je s američkim startupom Inkbit 3D.

Tehnološki napredak omogućio je timu 3D ispis raznih visokokvalitetnih materijala u jednom procesu, što je rezultiralo izdržljivijim robotima.

Sporo otvrdnjavajuća plastika nudi nekoliko prednosti u 3D ispisu. Između ostalog, pomaže minimizirati unutarnja naprezanja koja mogu dovesti do savijanja i skupljanja predmeta kojeg se printa.

Osim toga, sporiji proces stvrdnjavanja može rezultirati jačim i izdržljivijim otiscima, jer svaki sloj ima više vremena za sigurno spajanje s prethodnim.

Izdržljiviji mekani roboti imaju vrlo dobra elastična svojstva i vraćaju se u svoje izvorno stanje mnogo brže nakon savijanja nego poliakrilati, što ih čini idealnim za izradu robotske ruke.

Nova tehnologija printanja

Roboti izrađeni od mekanih materijala imaju prednosti u odnosu na konvencionalne robote izrađene od metala. Budući su mekani, manji je rizik od ozljeda kada rade s ljudima, a i bolji su za rukovanje lomljivom robom.

Tehnologija 3D printanja stvara objekte gradeći ih sloj po sloj. U ovom procesu, mlaznice talože određeni materijal u viskoznom stanju na svakoj točki, a ultraljubičasta lampa odmah stvrdnjava svaki sloj.

Međutim, ovaj pristup nije izvediv s plastikom koja se sporo stvrdnjava jer bi strugalo postalo neučinkovito zbog gumiranja.

Kako bi se prilagodili upotrebi polimera koji sporo stvrdnjavaju, istraživači su poboljšali 3D ispis uključivanjem 3D laserskog skenera koji odmah provjerava svaki otisnuti sloj radi površinskih nepravilnosti.

Ovaj inovativni pristup znači da umjesto izglađivanja neravnih slojeva, nova tehnologija uzima u obzir neravnine prilikom ispisa sljedećeg sloja, piše Euronews.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.