RAD IZVAN UREDA

Savjeti za rad od kuće

02.08.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Rad u udobnosti vlastitog doma mnogima je san. No ima i određenih nedostataka koji vam mogu upropastiti užitak; doznajte na što sve treba paziti

Napredak tehnologije donio je brojne nove mogućnosti kako riješiti izazove i obveze koje posao svakodnevno pred nas postavlja. Jedna od njih je i odmak od klasična pristupa, u kojem smo osam sati vezani uz uredske prostorije.

Laptopi, mobiteli i druga čuda tehnologije omogućuju nam veću pokretljivost, ali i drukčiji odnos prema poslu i radnom vremenu. U nekoliko članaka ispitat ćemo prednosti, nedostatke i zamke rada izvan ureda.

Rad u udobnosti vlastita doma mnogima je san. Nije ni čudno - obično se najugodnije osjećamo u stanu ili kući u kojima živimo. Mnoge pogodnosti koje ured ne može ponuditi nadohvat su ruke.

Opuštena radna atmosfera

Znam to iz osobnog iskustva, jer sam tijekom zadnje četiri godine većinu posla koji sam dogovorio kao slobodni novinar obavio u kući i stanu u kojima sam tijekom tog razdoblja živio.

Primjerice, možete raditi u pidžami, ako vam se to sviđa. Sami određujete kad ćete na pauzu i na raspolaganju vam je veći izbor što ćete tijekom nje raditi. Možete si sami nešto skuhati, natočiti sok, zuriti kroz prozor, prolistati knjigu, istegnuti se, otuširati se...

Ako mi radni ritam to dozvoli, priuštim si ponekad šetnju, pogledam epizodu televizijske serije koja me zanima ili rutinu razbijem sviranjem.

Iako nikad ne nestane u potpunosti, pritisak šefova i kolega puno je manji i neizravniji. Uglavnom sam određujem kad ću i koliko raditi. Isto tako sam biram koji ću radio slušati ili što ću pustiti iz vlastite glazbene kolekcije.

Ipak, taj način rada ima nedostataka. Većine njih postanete svjesni tek kad ga počnete upražnjavati.

Recimo, opuštenija radna atmosfera velika je prednost. Ugodnije je raditi uz manje pritiska okoline i stresa. No posao svejedno treba obaviti, a granica između opuštanja i odgađanja nije uvijek tako jasna kako se čini na prvi pogled. Puno je toga što može skrenuti pažnju s onog čime zarađujete za život.

Stoga, ako želite zadržati potrebnu razinu produktivnosti (a poslodavci će to očekivati), bitno je da ste disciplinirani.

Odredite si radno vrijeme. Može biti manje kruto postavljeno nego u uredu, možete ga prilagoditi svom bioritmu i drugim potrebama, ali mora postojati razdoblje tijekom kojeg ćete se u potpunosti posvetiti poslu i sve što vam može odvući pažnju svesti na minimum.

Osigurajte si mir


Određivanje radnog vremena važno je i zato da ne pretjeramo s poslom. Naime, kad nemate fiksno određenu satnicu od devet do pet, lako je izgubiti pojam o tome koliko ste vremena proveli radeći. Naročito ako ste gazda sami sebi.

Rad u vlastitu domu kod nas je još uvijek rijetka pojava. Svakako objasnite partnerima, djeci, rodbini i prijateljima da to što ste kod kuće ne znači da ste stalno dostupni. I da trebate raditi u miru. Inače to nećete moći.

Osobno mi to nije naročito bitno, no poznajem ljude kojima je pomoglo to što su dio prostora u kojem žive pretvorili u mali ured. Kažu da je korisno zato što im pomogne da se brže ufuraju u radni ritam i što im je pri ruci sve što trebaju za posao.

Ne odustajte ako ne ide. Bit ćete u iskušenju dane bez inspiracije pretvoriti u mini godišnje odmore. No to što šefovi i kolege nisu u susjednoj prostoriji ne znači da su rokovi manje stvarni. Pronađite volju u sebi, radite čak i kad vam se ne da.

Aktivnosti i stvari koje vam mogu odvući pažnju kod kuće su lakše dostupne i teže im je odoljeti nego u uredu. Računajte na to, oduprite im se.

Konačno, nemojte smetnuti s uma da se, kad radite kod kuće, sami trebate pobrinuti za sve što je nužno kako bi posao tekao glatko. Ne možete se osloniti na uredsku logistiku, da će netko drugi nabaviti papir i toner za printer, platiti račune za internet, servisirati pokvareno računalo...