TEHNO NOVITETI

Samsung otkrio nove MicroLED i Lifestyle televizore, kao i najnovije Neo QLED modele za 2021. godinu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 07.01.2021 16:25
  • Objavljeno 07.01.2021 u 16:25
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Pod krilaticom 'Prikaz dostupan svugdje, prikaz dostupan svima', Samsung je predstavio najnoviju liniju TV uređaja za 2021.

Povodom nadolazećeg tehnološkog sajma CES, tvrtka Samsung Electronics je na virtualnom događaju „The First Look“ predstavila svoj portfelj Neo QLED, MicroLED i Lifestyle televizora za 2021. godinu. Na virtualnom događaju otkrivene su mogućnosti najnovije NEO QLED tehnologije te MicroLED modeli televizora.

Ekološki održiva budućnost

Na virtualnom događaju, Samsung je predstavio novi razvojni smjer „Going Green“, čiji je cilj veća briga za okoliš u proizvodnim procesu i samom korištenju tehnologije. Najavljeni su i novi oblici ekoloških pakiranja proizvoda za sve Lifestyle televizore i većinu NEO QLED modela, koji od sada ne koriste klasičnu tintu za ispis kako bi se smanjila količina otpada. Poseban novitet predstavljaju daljinski upravljači na solarni pogon, koji se pune prikupljanjem svjetlosnih zraka unutar ili izvan doma te putem USB-a bez stvaranja otpada u obliku baterija.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Tehnologija za sve korisnike

Za ovu godinu Samsung je najavio i nove mogućnosti na svojim televizorima koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji za poboljšano korisničko iskustvo. Tako će novi modeli biti opremljeni tehnologijama kao što su Caption Moving te prikaz znakovnog jezika i zvuk višestrukog izlaza za osobe s oštećenim sluhom. Do 2022. godine, Samsung je također najavio i aktivan razvoj tehnologije glasovnih naredbi za korisnike oštećenog vida.

Najnovija NEO QLED tehnologija

Posebnu pozornost privukla je najava nove Neo QLED tehnologije prikaza za QN900A i QN90A 8K modele televizora. Prikaz Neo QLED-a pokreće novi generator svjetlosti Quantum Mini LED, čiju preciznost osiguravaju Quantum Matrix tehnologija i Neo Quantum procesor. Quantum Mini LED lampice su gotovo četrdeset puta manje od konvencionalnih LED lampica, a svjetlost se projicira putem tankih mikro slojeva LED-ica. Quantum Matrix inovacija svojim algoritmima sprječava raspršivanje svjetlosti, dok Neo Quantum procesor kroz čak 16 mrežnih modela i umjetnu inteligenciju optimizira 4K i 8K prikaz.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Isto tako, NEO QLED dolazi i s novitetima poput Infinity One Design konstrukcije koja gotovo da eliminira rubove televizora te Slime One Connect kutijom za lakše spajanje priključaka. Dodatno, zvučne mogućnosti poboljšanje su najnovijom Object Tracking Sound Pro tehnologijom koja prati scene na ekranu kako bi pozicionirala izvor zvuka, dok SpaceFit mogućnost analizira okolni prostor te prema njemu prilagođava zvučne efekte.

Na kraju, Neo QLED 8K i 4K televizori dolaze i s brojnim pametnim mogućnostima i aplikacijama, poput Samsung Health za vježbanje te osobnim virtualnim trenerom za prijedlog vježbanja. Tu je i Google Duo te PC on TV opcija koja omogućuje korištenje cijelog MS Office 365 softverskog paketa na prikazu televizora. Gejmerima će se posebno svidjeti Super UltraWide GameView opcija za igranje na omjeru rezolucije od čak 32:9, kao i poseban Game Bar kako bi se pratile performanse videoigara.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

MicroLED televizori do kraja godine

Samsung je nedavno najavio i svoju MicroLED seriju televizora. Modeli ovog televizora od 110 i 99 inča bit će dostupni do kraja ove godine, a sa sobom tehnologiju prikaza od čak 24 milijuna individualno kontroliranih LED lampica, kao i Monolith Design s omjerom zaslona prema kućištu od 99%. Korisnike će svakako zanimati 4Vue (Quad View) značajka koja omogućava gledanje do četiri sadržaja istovremeno na velikom ekranu MicroLED televizora. Ovo vizualno iskustvo svakako će obogatiti i Majestic Sound tehnologija s 5.1 kvalitetom zvuka.

Proširenje Lifestyle portfelja

Od lansiranja The Frame lifestyle modela televizora koji se prodao u milijun primjeraka, Samsung je također najavio i nova poboljšanja Lifestyle televizora za 2021. godinu. Tako će The Frame sada biti upola tanjeg dizajna s novim zamjenjivim okvirima u pet boja u modernom ili zakošenom obliku kako bi se lako uklopili u interijer. Umjetnička trgovina The Frame televizora obogaćena je s više od 1400 dodatnih umjetničkih djela koje je odabrala struka, a najavljena su i poboljšanja i na The Frame, The Serif, The Sero, The Terrace, i The Premiere serijama televizora.

Više na CES 2021?

U okviru najave međunarodne tehnološke konferencije CES 2021 koja će se održati 11. siječnja, predsjednik Odjela za razvoj, Samsung Electronics, Sebastian Seung u svojoj najnovijoj objavi osvrnuo se što će Samsung pokazati na ovogodišnjem izdanju konferencije. „Na CES sajmu, Samsung će prikazati najnovije inovacije na području ekološki prihvatljivih rješenja, umjetnoj inteligenciji te personaliziranom iskustvu. Ovo nam je jedinstvena prilika ne samo da prebrodimo prošlu godinu, nego da stvorimo bolje normalno za svakoga svojim tehnologijama.“, najavio je Sebastian Seung.

Dostupnost ovisi o tržištu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!