SPAS ZA MILIJUNE

Samo puhnite i otkrijte imate li rak želuca!

06.03.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Tim znanstvenika iz Kine i Izraela dizajnirao je jednostavan i brz test daha koji vrlo pouzdano otkriva ima li pacijent rak želuca i u kojoj je fazi razvoja

Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa British Journal of Cancer test bi mogao izazvati pravu revoluciju u dijagnosticiranju raka, a isproban je na uzorku od 130 bolesnika koji su prijavili različite tegobe.

Treći najopasniji rak u Hrvatskoj

Rak želuca je po učestalosti i smrtnosti drugi zloćudni tumor u svijetu, od kojeg godišnje umre oko 650.000 oboljelih.

Incidencija raka želuca u Hrvatskoj je oko 35 muškaraca i 20 žena na 100.000 stanovnika u godini, zbog čega je u nas treći malignom po učestalosti. Incidencija raste s dobi, pa je više od 75 posto oboljelih starije od 50 godina. Ona je također viša kod bolesnika s ulkusom dvanaesnika, a infekcija bakterijom Helicobacter pylori uzrok je većine slučajeva.

Unatoč liječenju, manje od petine oboljelih preživi više od pet godina nakon dijagnosticiranja. Trenutno se utvrđuje pomoću biopsije, odnosno endoskopije sondama i fleksibilnim kamerama koje se spuštaju do želuca kroz usta i jednjak. Novi test u dahu traži kemikalije koje su karakteristične za pacijente koji imaju rak želuca.

Najčešće se otkriva prekasno

Istraživanja su pokazala da rak oslobađa organske spojeve koji se mogu otkriti odgovarajućom medicinskom opremom pa čak i psima. Ova ideja nije nova u znanosti. Stručnjaci već godinama rade na testovima daha koji bi otkrivali različite vrste tumora, među kojima i pluća.

No najnovija studija prof. Hossama Haicka, s Israel Institute of Technology i njegovih kolega pokazala je da je test daha odlična metoda za otkrivanje raka želuca.

U njegovoj studiji 37 pacijenata imalo je rak želuca, 32 ulkus želuca, a 61 neke druge želučane tegobe. Test je otkrio oboljele sa 90-postotnom preciznošću te čak utvrdio koji su u ranoj, a koji u kasnoj fazi razvoja.

Rano dijagnosticiranje raka želuca vrlo je važno za uspješno liječenje. Naime, tek jednom od pet pacijenata moguće je odstraniti tumor operacijom jer se najčešće otkriva prekasno, u previše uznapredovalom stanju.