NE MOŽE SI POMOĆI

Saga se nastavlja: Elon Musk opleo po Twitteru i uvalio se u još jednu pravnu zamrzlamu

16.05.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Ovaj put je riječ o Twitterovim internim politikama koje je Musk, izgleda, obznanio u jednom od tvitova

Ljubav Elona Muska prema društvenim mrežama vjerojatno ga je uvalila u još jednu pravnu zavrzlamu, izvještava Engadget. Kao što vjerojatno znate, vlasnik Tesle i SpaceX-a krajem je prošlog tjedna tvitao da je njegov put prema kupnji Twittera 'privremeno obustavljen' nakon što je kompanija razotkrila da su lažni računi predstavljali manje od 5 posto tijekom prvog kvartala 2022.

Nakon ove objave Twitterov šef Parag Agrawal rekao je kako je kompanija 'spremna za sve scenarije', dok je Musk nadodao da će njegov tim testirati 'nasumičan uzorak od 100 pratitelja' kako bi potvrdio Twitterove procjene. Prema milijarderu, jedan od odgovora vezanih na njegovu metodologiju za sobom je povukao reakciju Twitterovih pravnika.

'Izabrao sam 100 kao veličinu uzorka zato jer to Twitter koristi za izračunavanje <5% lažnih/spam/dupliciranih profila' napisao je. 'Twitterov je pravni tim prigovorio da sam prekršio njihov NDA (dogovor o ne iznošenju informacija) otkrivanjem informacije da je uzorak za automatsku provjeru algoritmom sto računa'.

U još jednom preobratu u sagi između milijardera i Twittera, Musk je također pokušao utjecati na platformin algoritam. 'Algoritam manipulira vama na načine koje ne možete poimati' rekao je.

Ova je poruka privukla i pažnju bivšeg Twitterovog direktora i zaljubljenika u kriptovalute Jacka Dorseyja koji je napisao da je algoritam 'dizajniran kako bi vam uštedio malo vremena dok niste u aplikaciji' te dodao kako povlačenje za osvježavanje također utječe na izračun kronologije.

  • +5
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Hollywood Archive / Profimedia

Dorsey je nakon toga isto napisao odgovor na nečiji komentar kako je Twitterov algoritamski feed 'definitivno' dizajniran za manipulaciju. 'Nije dizajniran za manipulaciju. Dizajniran je da vam pomogne uhvatiti korak sa stvarima koje vas zanimaju' napisao je. 'To, naravno, može imati neočekivane posljedice'.

Musk se malo kasnije opet prijavio i napisao: 'Ne sugeriram da je algoritam zlonamjeran, već da pokušava pogoditi što biste htjeli čitati i samim time nesvjesno manipulira ili podupire vaša gledišta'.