SMIJEŠNI LIKOVI JURSKOG PARKA

S dinosaurusima su živjele sabljozube vjeverice

03.11.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Paleontolozi su objavili da su nedavno otkrili fosile neobičnih sisavaca koji su živjeli i trčkarali među nogama dinosaurusa, a neodoljivo su podsjećali na sabljozubu vjevericu iz animiranog filma Ledeno doba

Poznato je da su sisavci bili prilično rašireni u vrijeme dinosaurusa, međutim do danas se očuvalo vrlo malo njihovih ostataka. Novi fosil pronađen je u stijenama starim 95 milijuna godina u Argentini. Riječ je o lubanji dugoj dva centimetra velikih očnih duplji, tanke njuške, naoružanoj dugim očnjacima kakvi nikada prije nisu pronađeni kod sisavaca iz mezozoika.

U vrijeme kada je borbena vjeverica, stručno nazvana cronopio, skakutala Zemljom sisavci su se već počeli granati u dvije danas dominantne grane – tobolčare i više, placentalne sisavce. No cronopio je bio primitivnije stvorenje koje među današnjim životinjama nema pandana. Ostaci vjeverice iskopani su u stijenama koje sadrže bogate nalaze dinosaurusa sauropoda i teropoda.

Dok je funkciju dugih očnjaka teško odrediti jer ne postoji nikakav suvremeni model za to, znanstvenici na temelju kutnjaka pretpostavljaju da se vjeverica hranila kukcima.

Član istraživačkog tima Guillermo Rougier sa Sveučilišta Louisville u Kentuckyju neobično je stvorenje nazvao cronopio prema izmišljenim, neorganiziranim, osjetljivim i idealističkim likovima iz novela argentinskog pisca Julija Cortazara. No paleontolog je itekako svjestan da fosil zapravo najviše podsjeća na proslavljenu neurotičnu vjevericu iz crtića.

'Ponekad neke smiješne likove iz crtića kasnije pronađemo među fosilima', rekao je Rougier.