DOŠLI I ONI NA RED

Rusi su prvi put zbog Ukrajine oglobili Reddit

16.08.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Reddit se tako pridružio popisu web stranica koje su pod povećanim nadzorom u Rusiji jer nisu uklonile sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim, uključujući Wikimediju, Twitch i Google

Rusija je prvi put kaznila društveni medij Reddit jer nije izbrisao 'zabranjeni sadržaj' za koji vlasti te države tvrde da sadrži 'lažne' informacije o ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini.

Reddit se tako pridružio popisu web stranica koje su pod povećanim nadzorom u Rusiji jer nisu uklonile sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim, uključujući Wikimediju, uslugu streaminga Twitch i Google.

Sud je kaznio Reddit s dva milijuna rubalja (20.365 američkih dolara), piše Reuters. Također je kaznio Zakladu Wikimedia, koja upravlja Wikipedijom, s istim iznosom zbog istog razloga.

Od invazije na Ukrajinu prošle godine Rusija je pooštrila kontrolu nad izvještavanjem medija i blogera o sukobu, uvodeći strože kazne za 'diskreditiranje' akcija svojih oružanih snaga ili objavljivanje lažnih informacija o njima.

Wikimedia je ranije objavila da su informacije na koje su se žalile ruske vlasti stigle iz pouzdanih izvora i u skladu su s njenim standardima.

Wikipedia je jedan od rijetkih neovisnih izvora informacija u Rusiji otkako je državni pritisak na online sadržaj intenziviran nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu.

Rusija je rekla da ne planira blokirati Wikipediju, ali je više puta novčano kaznila internetsku enciklopediju.

Wikimedia je ranije kritizirala kazne kao 'dio stalnih napora ruske vlade da ograniči širenje pouzdanih informacija s dobrim izvorima u zemlji'.