PREMINUO JOHN WARNOCK

Rekli su mu da će biti loš inženjer. Stvorio je jednu od najmoćnijih IT tvrtki

22.08.2023 u 13:55

Bionic
Reading

John Warnock, suosnivač Adobea i jedan od tehnoloških velikana iz Silicijske doline, preminuo je u dobi od 82 godine, objavila je ta softverska tvrtka u nedjelju. Warnock ju je pokrenuo 1982. s Charlesom Geschkeom (koji je preminuo prije dvije godine) te transformirao u jednu od najmoćnijih softverskih kompanija koja stoji iza Photoshopa i PDF-a

Warnockova supruga Marva dizajnirala je originalni logotip tvrtke, a Adobe je izdao svoj prvi program, softver za stolno izdavaštvo Adobe PostScript, dvije godine kasnije. 'Johnova briljantnost i tehnološke inovacije promijenile su svijet', rekao je izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen u pismu zaposlenicima te istaknuo da je njegova smrt 'tužan događaj za Adobeovu zajednicu i industriju kojoj je desetljećima bio inspiracija'.

Pod Warnockovom upravljačkom palicom, Adobe sa sjedištem u San Joseu izrastao je u jednu od najvećih i najvažnijih svjetskih softverskih tvrtki. Iz nje su naveli da su Warnockova 'vizija i strast omogućile Adobeu da isporuči revolucionarne inovacije kao što su Illustrator, sveprisutni format datoteke PDF, Acrobat, Photoshop i Premiere Pro, definirajući eru stolnih računala te oslobađajući kreativnost i prilike za milijune ljudi'.

Narayen je pohvalio Warnockov 'nesalomljiv duh, strast i vjeru u izgradnju tvrtke sa snažnim vrijednostima, što je utjecalo na sve koji su imali priliku raditi u Adobeu'. 'Warnock je bio jedan od najvećih izumitelja u našoj generaciji, sa značajnim utjecajem na način na koji komuniciramo riječima, slikama i videozapisima. Moje interakcije s Johnom u proteklih 25 godina bile su vrhunac moje profesionalne karijere', rekao je Narayen.

Warnock je bio izvršni direktor Adobea do 2000. godine te je obnašao dužnost predsjednika Uprave do 2017. Do svoje smrti bio je i član Upravnog odbora. U klasičnoj priči iz Silicijske doline, dvojica vizionara – Warnock i Geschke – koji su se sreli dok su radili u Xeroxu, navodno su osnovali tvrtku u garaži Warnockove kuće u Los Altosu. Kao što priča kaže, ime tvrtke dolazi od potoka Adobe Creeka koji je tekao iza kuće.

Htio ih je kupiti Steve Jobs

Kad je osnovana, tvrtku je želio je kupiti Appleov čelnik Steve Jobs, i to za pet milijuna dolara. Warnock i Geschke odbili su njegovu ponudu, ali su mu prodali 19 posto tvrtke i licencirali svoj softver Appleu, a on ga je koristio u Apple LaserWriteru.

Program za uređivanje fontova koji je Warnock napisao kako bi automatizirao neke od ponavljajućih zadataka u ovom radu kasnije je stavljen na tržište kao Adobe Illustrator. Nekoliko godina kasnije njegov projekt iz 1991., Camelot (PDF), postao je Portable Document Format – PDF.

Predsjednik Barack Obama 2009. godine dodijelio je Warnocku prestižnu Nacionalnu medalju za tehnologiju i inovacije te nagradu Marconi za tehnološki doprinos informacijskoj znanosti i komunikacijama.

U srednjoj školi rekli su mu da neće biti uspješan inženjer

Rođen 1940. godine u Salt Lake Cityju, Warnock je stekao nekoliko diploma na Sveučilištu Utah, uključujući doktorat iz elektrotehnike za računalne znanosti, magisterij iz matematike i diplomu prvostupnika iz matematike i filozofije.

U profilu iz 2013. navodi se da mu je njegov 'srednjoškolski savjetnik rekao da nema nikakve šanse da bude uspješan inženjer' jer 'nije imao glavu za matematiku' i pao je algebru u devetom razredu. 'Imao sam nevjerojatnog profesora u srednjoj školi koji me je, u biti, potpuno preokrenuo', rekao je svojevremeno Warnock. 'Bio je jako dobar u tome da te potakne da zavoliš matematiku, i tako sam je i ja zavolio', otkrio je.

Godine 2003. Warnock i njegova supruga Marva dali su 200.000 dionica Adobea Sveučilištu Utah. Zgrada John E. i Marva M. Warnock, u kojoj su smješteni odjeli inženjerstva i informatike, nazvana je po njima. Također su donirali novac za katedre za prirodoslovlje, matematiku i likovnu umjetnost.

Uzrok Warnockove smrti nije poznat. Iza sebe je ostavio suprugu Marvu i troje djece. Izvan poslovnog svijeta, njegovi brojni hobiji i strasti navodno su uključivali skijanje, planinarenje i fotografiju.