ISPROBALI SMO

Recenzija: Galaxy S8 Plus je kralj velikih smartfona

04.05.2017 u 11:15

Bionic
Reading

'Iduća velika stvar', rekli su u Samsungu najavljujući Galaxy S8+. I nisu se šalili. Isporučili su perjanicu ogromnog zaslona, nabrijanih specifikacija i nemale cijene

O većem izdanju nove perjanice južnokorejskog diva potrošačke elektronike nepobitno je moguće izreći dvije tvrdnje: riječ je o velikom i krasnom pametnom telefonu.

Dimenzija 159,5 puta 73,4 puta 8,1 milimetara, Galaxy S8+ je 10,6 mm dulji, 5,3 mm širi i 0,1 mm deblji od modela S8, od kojeg je i teži 18 grama (za ukupnih 173 g).

Za svoju je kategoriju i širinu neobično izdužen (omjer 18,5:9, u odnosu na uobičajenih 16:9). Usporedbe radi, 4,5 mm uži od iPhonea 7 Plus, a da pritom Appleov mobitel ima zaslon dijagonale 5,5 inča, ne 6,2 (13,9 centimetara naspram 15,7).

Kvaliteta izrade je besprijekorna. Jedva primjeran aluminijski okvir je u sendviču između dvije glatke staklene plohe – Corningovo zaštitno staklo Gorilla 5 u oba slučaja – čiju površinu ne narušava ništa osim vrlo blago ispupčenih obruba za stražnju kameru i čitač otiska prsta te tipki, utora, ladica i zvučnika na bridovima.

Dojam je - wow!

S elegantno zakrivljenim zaslonom i kutovima djeluje privlačno i diskretno luksuzno. Mada je velik i ne baš lagan, težina je dobro balansirana pa ne opterećuje ruku više no što je nužno, a stražnja staklena strana ugodna je na dodir. Dojam je, onako, baš wow.

Doduše, što vrijedi za sve staklene smartfone vrijedi i za Galaxy S8+. Trebat ćete biti ekstra oprezni s njim, kako pri rukovanju tako i kad ga ostavite na imalo skliskijoj površini jer je sklon klizanju i proklizavanju. Također se treba pomiriti s time da će stražnja strana razmjerno brzo biti zamašćena otiscima prstiju, iako je to bio problem u mjeri manjoj od očekivane.

Otporan na vodu u skladu sa zahtjevima certifikata IP68, što znači kako će preživjeti uranjanje do 1,5 metra dubine na do 30 minuta.

Galaxy S8+ Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Većina nas Galaxyjem S8+ neće upravljati jednom rukom jer je prevelik. Postoji softver koji smanjuje zaslon i olakšava rad jednom rukom, ali vjerujem kako ljudima naviklima na manje uređaje neće biti lako prijeći na ovog diva.

Ako ne nosite baš jako uske hlače, stat će u džep. Nosio sam ga zajedno s Lenovo Vibeom Z2, s futrolom za vizitke između.

Pripremite se na drukčiji raspored

Kako bi napravili mjesta za taj ogroman zaslon – gotovo 90 posto površine cijele prednje strane uređaja – Samsungovi dizajneri morali su posegnuti za rasporedom tipki, utora i drugih elemenata drukčijim od uobičajenog.   

Tako se ladica za kartice SIM i microSD s otvaranjem na iglu našla na gornjem bridu lijevo. Po sredini donjeg brida je ulaz za USB-C. Lijevo od njega je 3,5-milimetarski audio ulaz, desno rešetka za mono zvučnik koju je lako pokriti prstom i prigušiti dok koristite mobitel u vodoravnom položaju.

Na desnom bridu nema ničeg osim tipke za uključivanje/isključivanje, dok su na lijevom tipka za reguliranje volumena zvuka i posebna tipka za aktiviranje digitalnog pomoćnika Bixbyja.

Logotip je prebačen straga gdje su, u gornjem dijelu, bljeskalica, kamera i čitač otiska prsta.

Smještaj čitača otiska prsta jedino je ergonomski gledano doista loše rješenje na Galaxyju S8+. Oblikom se razlikuje od kamere (pravokutnik naspram kružnice), ali je postavljen netom uz nju pa će se neminovno dogoditi da prstom bar zahvatite kameru, ako ju već nećete drito pogoditi.

Uz to, ne samo što je postavljen tako da precizno očitavanje nije jednostavno, već ne mogu ni zamisliti kako će ga ljevoruki ljudi koristiti, a da je to imalo praktično.

Nije beskonačan, ali jest impresivan

Sprijeda, Galaxy S8+ sav je u zaslonu. Pri vrhu su zvučnik telefona, LED lampica za obavijesti (lijevo) i kamera sa senzorima (desno), i to je to. Obrubi s lijeve i desne strane su nestali, pa se zaslon elegantno prelijeva. Dojam nije baš beskonačan, kako nas u Samsungu žele uvjeriti, ali jest impresivan.

Ovalna tipka Home, po kojoj je Samsungove pametne telefone bilo moguće prepoznati iz prve, zamijenjena je virtualnom koja je ujedno i hardverska i softverska. Smještena je pri dnu zaslona, ispod sličice koja prikazuje mali kvadrat, a ispod nje je mali motor koji reagira na dodir, dajući bar približan osjećaj kako doista nešto pritišćete.

Virtualna tipka toliko dobro radi da sam već nakon nekoliko sati prestao primjećivati kako nije fizička. Jedino bi sličica koja ju predstavlja trebala biti ipak nešto veća.

Zaslon je fantastičan

SAMOLED QHD+, razlučivosti 2.960 puta 1.440 piksela (530 ppi) je iznimno živopisan, prikazuje duboko crnu, blago plavkastu bijelu te bogate ostale boje, oštar, visoko kontrastan, širokog raspona osvjetljenja. Odličan u gotovo svim okolnostima. Milina je na njemu čitati (znatno manje listanja i skrolanja!), igrati se i gledati video.

Nudi i podršku za gledanje sadržaja u HDR-u, ali kako takvog sadržaja baš i nema puno to je više ulaganje u budućnost nego nešto od čega ćete imati neposredne praktične koristi.

Moguće je u postavkama promijeniti rezoluciju zaslona (QHD+, FHD+, 720 p), što je i preporučljivo jer najzahtjevnija postavka troši i najviše energije. Za većinu svakodnevnih aktivnosti puni HD će biti i više nego dovoljan, dok će QHD doći do izražaja pri gledanju virtualne stvarnosti. Punu rezoluciju morat ćete aktivirati u postavkama.

Osim tipke Home, virtualizirane su i tipke Back te Recent, kojima možete zamijeniti mjesta ako vam se svidi.

Always-On izgleda sjajno, ali...

Mana nesvakidašnjeg zaslona je to što većina aplikacija, igara i multimedijalnih sadržaja nije odgovarajuće prilagođena prikazu na njemu. Pa tako, recimo, video gledate s dvije debele crte sa strane. Tome se može doskočiti značajkom Smart Cropping (razvlači sadržaj na cijeli zaslon), ali je malo gnjavaža jer svaki put aplikaciji morate iznova reći kakav prikaz želite.  

Iako prilično ždere bateriju – i do 15 posto tijekom noći – zaključani stalno aktivni zaslon Always-On izgleda sjajno. Prikazuje sat, datum, stanje baterije i notifikacije, čemu možete dodati kalendar, sat u drugim dijelovima svijeta i pozadinsku sliku (wallpaper).

Always On prepoznaje kad se nalazi u džepu ili torbi, a očitava i ambijentalno svjetlo pa se gasi kako ne bi trošio energije više no što je nužno.

Prikaz na rubu zaslona Samsung Edge je diskretan. Nudi brz pristup aplikacijama i kontaktima te zezalice poput mogućnosti izrade gifova. Teško ga je aktivirati slučajno.

Moćan stroj pod haubom

Galaxy S8+ namijenjen europskom tržištu pogoni osmojezgreni procesor Exynos 8895 radnog takta 1,7/2,35 GHz, podržan sa četiri GB RAM-a. Što se memorije tiče, na raspolaganju nam je trenutno jedino model sa 64 GB (dostupno oko 50 GB), što je moguće proširiti karticom microSD do 256 GB.

Hardverska konfiguracija zadovoljit će i vrlo zahtjevne korisnike. Samsungova perjanica vrti hrpu otvorenih aplikacija odjednom te zahtjevne aplikacije i igre kao od šale, ne zagrijavajući se pritom značajno. Čekam priliku za isprobavanje pratećeg docka DeX jer me živo zanima u kojoj mjeri doista može zamijeniti stolno računalo.

Iako manja nego u Galaxyju S7 Edge, baterija kapaciteta 3.5000 mAh drži se prilično dobro, ogromnom zaslonu unatoč, zahvaljujući energetski ekonomičnijem procesoru i softverskoj optimizaciji potrošnje.

Šteta što nije stereo

Možete računati na puni dan vrlo intenzivnog korištenja (surfanje, telefoniranje, video, igre), moguće i do dva dana ako isključite najveću razlučivost zaslona i Always-On te uz manje intenzivno korištenje. Za punjenje od nule do sto u zrakoplovnom načinu rada treba između sat i pol i dva, za bežično punjenje oko tri.

Čudno je što u Samsungu nisu zvučnik za telefon iskoristili kako bi S8+ imao stereo zvuk. Ovako smo dobili osrednji mono zvučnik koji kvalitetom i rasponom mogućnosti značajno odskače od ostatka uređaja.  

No, zato u paketu s mobitelom dolaze odlične slušalice austrijskog proizvođača AKG (u vlasništvu tvrtke Harman/Kardon, koju je Samsung preuzeo). Sjajno izgledaju, daju izvrstan zvuk s puno basa, jasnim visokotoncima, bez iskrivljenja i pri glasnijem slušanju.

Obilje biometrije

Galaxy S8+ dolazi s obiljem biometrijskih alata za zaključavanje uređaja i potvrdu identiteta vlasnika. Uz standardni čitač otiska prsta, tu su još skener rožnice i senzor za prepoznavanje lica.

Prepoznavanje lica je početna sigurnosna postavka, ali ne preporučujem ju jer se na nju ne možete osloniti. Bit ću velikodušan ako kažem da me mobitel uspio prepoznati jednom u pet puta.

Skener rožnice znatno je precizniji, iako ga je gotovo nemoguće koristiti na otvorenom, pod izravnim Sunčevim svjetlom, kao i sa sunčanim naočalama, a nije pametno ni dati ga djeci jer im može oštetiti vid. Ali, zato radi u mraku i dolazi s raznim zabavnim maskama u koje možete zuriti dok mobitel provjerava jeste li to doista vi.

Čitač otiska prsta je solidan, ali je tako nezgodno smješten da sam izbjegavao koristiti ga. Najboljim rješenjem pokazala se kombinacija skenera rožnice i dobrog starog iscrtavanja obrasca na zaslonu.  

Galaxy S8+ podržava novi standard Bluetooth 5.0, što nudi zanimljive mogućnosti. Recimo, možete reproducirati zvuk iz dvije aplikacije na dva različita uređaja (glazbu na Bluetooth zvučnik, igru na ugrađeni), kao i puštati glazbu ili film na dva para slušalica odjednom, kao i povezati dva Bluetooth zvučnika odjednom.

Galaxy S8+ specifičan je po tome što nudi podršku za gigabitne modeme za mreže 4G/LTE (preuzimanje podataka brzinom do 1 Gbps), kao i za gigabitni Wi-Fi. Kako takve mobilne mreže nećemo imati prilike vidjeti još neko vrijeme, ova je značajka također svojevrsno Samsungovo ulaganje u budućnost

Kamere s adutom u pozadini

Stražnja kamera Galaxyja S8+ opremljena je senzorom s 12 megapiksela, autofokusom Dual Pixel, optičkom stabilizacijom slike i otvorom blende f/1.7. Prednja također dolazi s autofokusom i s osam megapiksela.

Kamere brzo fokusiraju, okidaju i spremaju fotografije. Glavni novitet nije neposredno vidljiv jer je riječ o procesu obrade koji se odvija u pozadini. Naime, softver bira najbolju od tri slike, a preostale dvije koristi kako bi smanjio zamućenje nastalo pri snimanju pokreta.

Rezultat su zapanjujuće dobre fotografije u automatskom režimu rada. Čiste i jasne, oštre i kontrastne, dobre i u uvjetima slabije rasvjete. Selfiji su također oštri i kvalitetno fokusirani.

  • +8
Galaxy S8+ - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kamere se još uvijek muče s bilježenjem pokreta, pogotovo tijekom noćnog snimanja. No, u prosjeku gledano, rivala koji se mogu mjeriti sa Samsungom trenutno nema puno.

Kameru možete aktivirati i s dva brza pritiska na tipku za uključivanje. Prateća aplikacija ima zgodnih fora. Recimo, možete zamijeniti kamere jednim potezom po tražilu kamere gore dolje, kao i moguće je zumirati jednim prstom. Fotografijama i video zapisima možete dodavati efekte i maske, kao i u Snapchatu

Potez prstom po zaslonu prema lijevo, i eto filtera i naljepnica. Prema desno, dobit ćete režime rada Auto, Pro (manualni), Panorama, Selective focus, Slow motion, Hyperlapse (timelapse) Food i Virtual Shot. možete preuzeti dodatne načine rada iz Samsungove trgovine Galaxy Apps. Prepozna li lice, ponudit će značajku Portrait. Ručno možete namjestiti postavke kao što su balans bijele, brzina zatvarača i ISO.

Bixby mora još puno griza jesti

Što se softvera tiče, Galaxy S8+ stiže s Googleovim Androidom 7.0 Nougat i Samsungovim sučeljem Experience 8.1. Još uvijek je prisutno dupliciranje aplikacija, ali općenito govoreći sučelje lijepo izgleda, pregledno je i lako za korištenje te pretraživo na svakom koraku. Na raspolaganju je Microsoftov set alata Office, između ostalog.

U par poteza doći ćete do ladice s aplikacijama. Dulji pritisak na sličice aplikacija daje više informacija o njima i mogućnosti upravljanja (uklanjanje, deinstaliranje, odabir više aplikacija odjednom).

Veliki zaslon odličan je za rad s dvije aplikacije otvorene istovremeno u dva prozora, iako to još uvijek ne ide posve glatko. Kažem, čekam priliku da se okušam s DeXom.

Značajka koja omogućuje rad jednom rukom smanjuje zaslon na lijevu ili desnu stranu. Radi dobro, iako to nije najspretnije rješenje. Kucnite tri puta po tipki Home ili povucite prstom po zaslonu iz kuta kako bi aktivirali. Na cijeli zaslon vraćate se tako što kucnete bilo gdje izvan smanjenog zaslona.

Digitalni pomoćnik Bixby mora još dosta griza pojesti kako bi se mogao mjeriti s Googleovim Assistantom i Appleovom Siri.

Pritiskom na dediciranu tipku (potpuno suvišnu, ako mene pitate) na lijevom bridu naći ćete se na početnoj stranici digitalnog pomoćnika Bixby Today.

Bixby trenutno može surađivati sa šačicom Samsungovih aplikacija, poput mapa, obavijesti i kamere, a ni glasovno upravljanje još nije dostupno. Što sad imamo na raspolaganju?

Bixby Home nudi informacije o vremenu, rasporedu i aktivnostima, kao i novinske članke, u kontekstu podataka koje ima o vama. Bixby Reminders vas podsjeća na sastanke i zadaće. podsjetnik možete vezati uz određeno vrijeme ili lokaciju.

Bixby Vision može prepoznati objekt i uputiti vas gdje ga možete kupiti ili naći na Pinterestu, kao i skenirati pisane riječi i prevesti ih na jedan od 52 jezika, s promjenjivim uspjehom.

Ukupni dojam? Rekao bih kako ću još neko vrijeme držati Googleovog Assistanta.

Kupiti Galaxy S8+ - da ili ne?

Samsungova nova perjanica je pametni telefon kojem je teško pronaći manu, a aduta ima u izobilju. Izdužen, elegantan, šarmantan, fantastičnog zaslona, moćan pod haubom, odličnih kamera, s baterijom koja se može nositi sa zahtjevnim zadaćama, spreman za virtualnu stvarnost…

Galaxy S8+ možda nije ubojica iPhonea - ionako je teško vjerovati kako će u dogledno vrijeme veliki broj Appleu odanih kupaca prijeći na bilo koji Android – ali bi mogao i te kako gurnuti glavu pod vodu tablet računalima, a i visoko je podigao letvicu drugim proivođačima koji namjeravaju dalje u ovom smjeru.

Većinu potencijalnih kupaca odbit će visoka cijena, dio nespretna rješenja poput onog za čitač otiska prsta ili nedovršenog digitalnog pomoćnika.

No, ukupno gledano, Galaxy S8+ je izvrstan pametni telefon koji u ovom trenutku u svijetu Androida nema pravog suparnika.

Samsung Galaxy S8 and S8+: Official Introduction Izvor: Društvene mreže / Autor: Samsung Mobile

Specifikacije

Dimenzije: 159,5 puta 73,4 puta 8,1 mm

Težina: 173 grama

Zaslon: 6,2 inča (15,7 cm) Super AMOLED 2.960 puta 1.440 piksela, 529 ppi

SoC: Samsung Exynos 8895

Procesor: osmojezgreni, 4 puta Cortex-A53 1,7 GHz + 4 puta M1 2,35 GHz

RAM: 4 GB

Memorija: 64 GB (proširivo do 256 GB, microSD)

Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, NFC

OS: Android 7.0 Nougat, Samsung Experience 8.1

Kamere:

Stražnja: 12 MP, f/1.7, 4K, OIS

Prednja: 8 MP. f/1.7, 1440p

Baterija: 3.500 mAh, nezamjenjiva, podrška za brzo i bežično punjenje

Boje: siva, crna, srebrna

Cijena: 6.899 kuna (u prednarudžbi)

Ustupio: Samsung Hrvatska