liderske pozicije

Samsung i Apple i dalje glavni na tržištu pametnih telefona

28.04.2017 u 17:10

Bionic
Reading

Samsung i Apple zadržali su vodeće pozicije na tržištu pametnih telefona početkom 2017. godine dok je kineski Huawei učvrstio treću poziciju zahvaljujući snažnom rastu prodaje, pokazuje izvješće specijalizirane istraživačke tvrtke

Ukupno je u prvom tromjesečju ove godine isporučeno 347 milijuna pametnih telefona, što je 4,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je u četvrtak tvrtka IDC. ‘Rezultati za pametne telefone u prvom tromjesečju dodano potvrđuju da ta industrija nije na umoru i da još uvijek raste’, zaključio je analitičar IDC-a Ryan Reith.

‘Nema sumnje da je 2016. bila ključna godina za industriju jer je rast prvi puta oslabio na jednoznamenkaste razine. Držimo ipak da će se industrija donekle oporaviti 2017. godine a snažno prvo tromjesečje nedvojbeno potkrepljuje tu procjenu’, napominje Reith. Na tržište će po njegovoj procjeni ove godine utjecati novi Samsung Galaxy S8 i očekivana Appleova najava novog iPhonea u drugoj polovini godine.

Prema IDC-ovom istraživanju, Samsung je u prvom tromjesečju držao vodeću poziciju na tržištu s udjelom od 22,8 posto dok je drugo mjesto pripalo Appleu s 14,9 posto udjela, iako su obje kompanije bilježile slabašan rast prodaje.

Huawei je pak prodao 21,7 posto više pametnih telefona nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i učvrstio je treću poziciju na tržištu s udjelom od 9,8 posto. Četvrto i peto mjesto pripalo je kineskima Oppu i Vivu.

U IDC-u procjenjuju da će značajan dio rasta tržišta pametnih telefona vjerojatno generirati proizvođači jeftinijih uređaja. ‘Iako je u posljednje vrijeme na tržište izbačen čitav niz redizajniranih skupljih modela pametnih telefona, i dalje očekujemo da će na različitim tržištima rast ponajprije generirati cjenovno prihvatljiviji modeli’, ističe IDC-ov analitičar Anthony Scarsella.

IDC-ovo izvješće temelji se na preliminarnim tromjesečnim procjenama, napominje agencija AFP.