ŽEĐ ZA VODOM

Razorni potres u Španjolskoj uzrokovali su ljudi!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 22.10.2012 11:14
  • Objavljeno 22.10.2012 u 09:51
potres španjolska LORCA

potres španjolska LORCA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Potres magnitude 5,1 u kojem je 11. svibnja 2011. u Španjolskoj kraj jezera Lorca umrlo devet ljudi, a deseci ozlijeđeni, uzrokovale su ljudske aktivnosti, pokazala su nova istraživanja

Što je najgore, takav umjetno izazvani potres odigrao se bliže površini nego što je to uobičajeno kada je uzrok prirodno nakupljanje napetosti u Zemljinoj kori.

No moglo bi se reći da i u ovoj nesreći ipak postoji neka 'sreća'. Naime, katastrofa je znanstvenicima pružila rijetku priliku da dobiju uvid u procese koji pokreću potrese što bi u budućnosti moglo olakšati njihovo predviđanje ili čak umanjivanje njihove snage.

Geoloziveć neko vrijeme znaju da ljudi mogu uzrokovati potrese malih razmjera, međutim do sada je bilo malo uvjerljivih dokaza da bi mogli uzrokovati i veće, razorne, poput prošlogodišnjeg u Španjolskoj. Također je poznato da se mali potresi mogu pokrenuti upumpavanjem vode u pukotine u tlu, jer se time povećava stres i podmazuju stijene među kojima je stvorena napetost te potiče njihovo klizanje. Stoga novi rezultati za stručnjake predstavljaju dvostruko iznenađenje i pokazuju koliko su seizmičke aktivnosti složene.

Studija predstavljena u časopisu Nature Geoscience otkrila je da crpljenje vode iz bazena Guadalentin nije samo ubrzalo nakupljanje stresa koji bi ionako nastao prirodno. Jezero Lorca je tektonskog podrijetla – nastalo je u rasjedu koji stvara kretanje Afričke ploče u odnosu na Euroazijsku u području zapadnog Mediterana. Satelitske snimke otkrile su da je rasjed bio destabiliziran 50-godišnjom eksploatacijom voda u tom području. Kako su lokalni poljoprivrednici bušili sve dublje bunare za navodnjavanje svojih polja, njezine su razine pale za 250 metara. Istovremeno je okolno tlo poniralo oko 15 centimetara godišnje.

Računalne simulacije koje je napravio tim pod vodstvom Pabla Gonzáleza, sa Sveučilišta Western Ontario u Kanadi otkrile su da je u španjolskom potresu tlo kliznulo 20-ak cm na dubini od oko tri kilometra, odnosno na tri puta manjoj dubini od one koja bi se očekivala u potresima te magnitude.

González smatra da bi se potres ionako dogodio zbog prirodnih uzroka, međutim vjerojatno se ne bi dogodio na isti način – ni tako brzo, ni tako plitko ispod površine.

Neki znanstvenici vjeruju da bi se u budućnosti potresi mogli ublažavati tako da se prirodno nakupljeni stres oslobađa kroz namjerno izazivanje klizanja manjih razmjera. No prema Gonzálezu najmanje što možemo učiniti jest da pokušamo izbjeći da sami pokrećemo seizmičke aktivnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi