kako radi chatbot

Razgovarali smo s Andrijom, digitalnim asistentom koji vam pomaže da otkrijete jeste li zaraženi koronavirusom. Pogledajte što nam je savjetovao

14.04.2020 u 21:00

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo uprave predstavili su Andriju, digitalnog asistenta u obliku WhatsApp chatbota koji služi kao efikasan alat za borbu protiv koronavirusa. Provjerili smo kako doći do njega, kako radi i što nam ima reći

Andrija nije čovjek od krvi i mesa, on je zapravo chatbot, dostupan putem aplikacije WhatsApp. Ime je dobio po ocu preventivne medicine, hrvatskom liječniku Andriji Štamparu.

Chatbot pokrećete klikom na službenoj web stranici uz instaliran WhatsApp ili slanjem poruke 'Pozdrav' na broj telefona +385997753049, a koji ćete prije toga morati spremiti u telefonski imenik. Unaprijed upozoreni da bi zbog navale sustav mogao zapinjati, ugodno smo se iznenadili što je stvar proradila iz prve.

  • +13
Andrija, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Lektor u vama odmah će na početku konverzacije primijetiti tipičnu pogrešku kojoj su skloni mnogi autori, pa tako i tekstualni chatboti koji pišu 'slijedeće' umjesto 'sljedeće'. No pravopis na stranu, da vidimo što Andrija zna i u čemu je doista jak. A to je briga za naše zdravlje.

'Tu sam za vas i rado ću vam pomoći', reći će vam u pozdravnoj poruci Andrija i odmah prijeći na bitno: procjenu vašeg zdravstvenog stanja. Sudjelovanje je anonimno, a više o tome piše u uvjetima korištenja.

Za početak možete birati između procjene vašeg stanja ili možete istražiti sve mogućnosti chatbota. Opciju birate izborom slova A ili B. Kasnije, ako se zabunite ili želite nastaviti razgovor, ukucate oznaku X.

Pred vama je niz opcija: možete dojaviti stanje u svom domu, procijeniti svoje stanje, saznati više o koronavirusu, pregledati važne telefonske brojeve vezane uz pandemiju ili pružanje psihološke pomoći, preporučiti Andriju prijateljima ili ocijeniti njegov rad. Kao i svaki put, željenu opciju birate odgovarajućim slovom.

Procjena stanja, napisat će Andrija, ne traje dugo, manje od dvije minute. Zajedno ćete proći kroz nekoliko pitanja i na kraju će vam dati preporuku u skladu s najnovijim smjernicama. U slučaju da i dalje imate bilo kakve dvojbe, preporučuje vam da kontaktirate sa svojim liječnikom obiteljske medicine ili nazovete na broj 113.

Andrija će vas tako pitati imate li neke od sljedećih simptoma: ozbiljne poteškoće s disanjem, tešku bol u prsima ili se osjećate malaksalo, kao da ćete izgubiti svijest.

Ako ih nemate, Andrija će to biti drago čuti. Hitnu pomoć dakle ne treba zvati. No trebate li zvati svog liječnika? Ako vam dah nije kratak dok mirujete, ako nemate problema s disanjem dok ležite i ako ne patite od neke kronične bolesti koja se pogoršala zbog trenutnih problema s disanjem, možete se opustiti jer situacija ne zahtijeva hitnu reakciju.

Ako je sve dosad prošlo u redu, Andrija će pokušati procijeniti vjerojatnost da ste u ovom trenutku zaraženi koronavirusom. Postavit će vam niz potpitanja o pojavi visoke temperature, kašlju, kratkom dahu, neobjašnjivoj slabosti ili malaksalosti, glavobolji, peckanju ili bolovima u grlu te gubitku osjeta mirisa ili okusa.

Bude li vaš odgovor na sva postavljena pitanja 'ne', Andrija i dalje neće odustati pa će vas ispitati o mogućim bliskim kontaktima sa zaraženim osobama.

Pod bliskim kontaktom Andrija smatra bilo koji izravan kontakt poput rukovanja, ali i vrijeme provedeno s nekom osobom ako je riječ o 15 minuta licem u lice ili u manjem zatvorenom prostoru. Želite li saznati više, uputit će vas na mjesto na kojem o tome piše do sitnih detalja.

Ako niste bili u kontaktu sa zaraženim, ako niste putovali izvan zemlje ni vi ni nitko vama blizak, možete biti mirni jer vjerojatno niste bili izloženi riziku od zaraze niti imate simptome, zaključit će Andrija i uputiti vas da budete odgovorni i dalje.

  • +15
Vlada predstavila Andriju, digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Ostanite kod kuće što više možete. Planirajte vrijeme izlaska i izbjegavajte kupovinu u vrijeme najvećih gužvi. Izbjegavajte blizak kontakt kada srećete druge ljude, držite razmak i nemojte se rukovati', savjetuje Andrija te će vas pozvati da ga preporučite svojim prijateljima i ocijenite njegov rad. Vaše mišljenje, kaže on, jako mu je važno te na temelju njega može raditi na poboljšanjima.