Direktiva s vrha

Nema više slobodne objave znanstvenih radova: Kina odlučila kontrolirati sve što se piše o pandemiji koronavirusa

14.04.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Kina je uvela ograničenja na objavu rezultata znanstvenih istraživanja o podrijetlu koronavirusa; prva dva rada tamošnjih sveučilišta izbrisana su s interneta, u skladu s direktivom središnjih vlasti

Prema novoj politici svi akademski radovi o Covidu-19 bit će podvrgnuti dodatnoj provjeri prije nego što im odobre objavu, javlja CNN.

Studije o podrijetlu virusa bit će pod dodatnim nadzorom i moraju ih odobriti državni službenici. Neki smatraju se da pojačanim nadzorom znanstvenih radova kineska vlada želi kontrolirati priču o podrijetlu pandemije koronavirusa koji je dosad odnio više od 100.000 života i polovicu čovječanstva odveo u samoizolaciju.

Od početka ove godine kineski istraživači objavili su niz studija o koronavirusu u utjecajnim međunarodnim medicinskim časopisima. Neka otkrića o ranim slučajevima koronavirusa, poput one o prvom prijenosu s čovjeka na čovjeka, pokrenula su brojne rasprave na kineskim društvenim medijima i dovela u pitanje ponašanje tamošnjih vlasti. Sad je toma došao kraj.

'Mislim da je riječ o koordiniranom pokušaju kineske vlade da kontrolira situaciju', rekao je neimenovani kineski znanstvenik, zabrinut zbog te odluke koja bi mogla usporiti daljnja važna znanstvena istraživanja. On smatra da vlasti neće tolerirati nijednu objektivnu studiju koja bi istražila podrijetlo ove bolesti.

Prema direktivi Odjela za znanost i tehnologiju kineskog Ministarstva obrazovanja, 'akademski dokumenti o traženju podrijetla virusa moraju biti strogo nadzirani i kontrolirani'.

Direktiva predviđa niz slojeva odobrenja za objavu takvih radova. Prva instanca su akademski odbor na sveučilištima. Potom ih treba poslati u Odjel za znanost i tehnologiju Ministarstva obrazovanja koji dokumente prosljeđuje na provjeru radnoj skupini Državnog vijeća. Sveučilišta radove mogu davati časopisima tek kad im stigne odobrenje s vrha.

Ostale radove o koronavirusu pregledavat će sveučilišni akademski odbori i odobravati na temelju uvjeta poput 'akademske vrijednosti' studija i ispravnog 'vremena za objavu'.

Direktiva se temelji na uputama sa sastanka radne skupine Državnog vijeća za sprječavanje i kontrolu Covida-19, održanog 25. ožujka. Dokument je prvi put objavljen prošli petak na internetskoj stranici Sveučilišta Fudan u Šangaju. Odjel za znanost i tehnologiju Ministarstva obrazovanja potvrdio je izdavanje direktive koja je ubrzo izbrisana sa stranice sveučilišta jer je riječ o 'internom dokumentu'. Direktiva je izbrisana i sa stranica Sveučilišta geoznanosti u Wuhanu.

Dodatna provjera znanstvenih radova navodno je uvedena samo za istraživanja vezana uz koronavirus. Sve dosad takvi su se radovi slobodno objavljivali u svjetski relevantnim znanstvenim časopisima.

Yanzhong Huang iz Vijeća za inozemne odnose iz Washingtona uvjeren je da je podrijetlo koronavirusa u Kini postalo politički osjetljivom temom: 'Ne čudi da vlada nastoji kontrolirati povezana znanstvena istraživanja tako da nalazi ne osporavaju njezinu verziju priče o podrijetlu virusa i reakciji vlade na krizu.'

Wang Lan, urednica kineskog časopisa za epidemiologiju, objašnjava da je u Kini zapravo oduvijek bilo slično; da svi dokumenti o koronavirusu moraju proći postupak odobravanja za nakon što su predani u njezin časopis.

'Oduvijek je tako bilo. Te radove moraju odobriti tri razine organizacija, a to je dug proces', rekla je za CNN. Ili, kako je objasnio anonimni znanstvenik, 'međunarodna znanstvena zajednica mora shvatiti da je svaki rad neke kineske istraživačke institucije provjerila država. Da postoje dodatni koraci između neovisnog znanstvenog istraživanja i konačne objave.'