youtube shorts

Rat na tržištu kratkih video snimaka se nastavlja: Google se upravo pohvalio brojkom od 50 milijardi dnevnih pregleda

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 03.02.2023 15:18
  • Objavljeno 03.02.2023 u 15:18
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ascannio / Alamy

Svoj globalni pohod na tržište kratkih video snimaka Google je svojom uslugom YouTube Shorts globalno krenuo u srpnju 2021. godine, a sada, ni dvije godine kasnije, pohvalili su se impresivnim brojkama

Internetski div Google objavio je tijekom svog posljednjeg obraćanja javnosti vezano uz zaradu da je YouTube Shorts prešao 50 milijardi dnevnih pregleda. Kompanija je prethodno izvijestila o 30 milijardi dnevnih pregleda , što je pak bilo u prvom kvartalu 2022.

Iako je učinak rasta zvuči impresivno, broj pregleda Shortsa zaostaje za Instagramom i Facebookom. Prošlog listopada Meta je rekla da je Reels prikupio 140 milijardi dnevnih pregleda na obje društvene mreže.

Baš kao i druge platforme, tako i YouTube tjera korisnike da gledaju Shorts. U studenom je tvrtka pustila Shorts na televizore.

Prošle godine YouTube je rekao da 1,5 milijardi prijavljenih korisnika gleda Shorts svaki mjesec. S druge strane, 2021. TikTok je rekao da je prešao granicu od jedne milijarde aktivnih korisnika mjesečno. Za usporedbu, Instagram ih ima više od dvije milijarde. Tvrtka nije otkrila koliko njih gleda Reels, iako je teško izbjeći kratke videozapise ako se prijavite na Instagram.

Sve veći broj pregleda kratkih videozapisa dobra je vijest za Google, ali morat će te preglede na neki način i unovčiti. U četvrtom tromjesečju 2022. Youtube je ostvario prihod od 7,96 milijardi dolara, što je osam posto manje u odnosu na prošlogodišnjih 8,63 milijarde dolara. U studenom 2022. tvrtka je rekla da YouTube Music i Premium imaju više od 80 milijuna pretplatnika diljem svijeta.

Tijekom razgovora o zaradi, Googleov glavni poslovni direktor Philipp Schindler rekao je da je tvrtka ‘zadovoljna stalnim napretkom u ranoj monetizaciji’, donosi TechCrunch.