OD KLASIKE DO COUNTRYJA

Znate li tko je najslušaniji na YouTubeu u Hrvatskoj, a tko u ostatku svijeta

30.01.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Liberty Games izračunao je tko su najslušaniji izvođači i pjesme u proteklih 12 mjeseci koristeći brojke reprodukcije s YouTube glazbene ljestvice. Među njima je i ono što najviše vole Hrvati

Prema Liberty Gamesu, među top deset najslušanijih izvođača na svijetu dominiraju indijski izvođači, uključujući bollywoodsku 'playback pjevačicu' Alka Yagnik koja je najslušanija umjetnica na svijetu s 14,8 milijardi YouTube streamova.

'Me Porto Bonito' Bad Bunnyja i Chencha Corleonea je najslušanija pjesma na svijetu u protekloj godini. Portorikanski pjevač/reper/producent najbolji je pjevač u 17 zemalja, većinom u Latinskoj Americi. Ima 44,6 milijuna pretplatnika na YouTubeu i uživa u vjetru svog Grammyja 2021. za najbolji latino pop album.

Izvor: Društvene mreže

2Pac je svjetski najslušaniji hip-hop izvođač, s više nego dvostruko većim streamovima od drugoplasiranog Notorious B.I.G.-a koji ima 50% više slušanja od Ice Cubea. 2Pacov 'Greatest Hits' bio je na Billboardovoj ljestvici albuma 200 ukupno 450 tjedana. Njegov prijatelj koji mu je postao rival Notorious B.I.G. imao je porast slušanosti ove godine na 50. obljetnicu rođenja i 25. obljetnicu smrti što je ponovno pobudilo zanimanje za pokojnog repera.

2Pac je također uvjerljivo najpopularniji hip-hop izvođač po broju zemalja (89, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD).

Poznati K-pop bendovi BTS i Blackpink su dva izvođača s najviše pretplata na YouTubeu - također se nalaze među deset najslušanijih na svjetu. Queen su oni najslušaniji klasični rock bend na svijetu s od više od pola milijarde godišnjih streamova na globalnoj razini. Također su najbolji rock bend na lokalnoj razini u 63 zemlje (zasjenjujući drugoplasirani Bon Jovi (17 zemalja)), uključujući i njihovu domovinu, Veliku Britaniju. The Beatles su također dospjeli među naših deset najboljih na globalnoj razini s milijardu godišnjih YouTube streamova.

Kad je riječ o klasici, Frederic Chopin to još uvijek ima, svake godine ima 50,4 milijuna slušanja na YouTubeu i zauzima vrhove ljestvica u 28 zemalja, uključujući UK i njegovu domovinu, Poljsku. Country glazba je slušana u cijelom svijetu, a svjetski umjetnik broj jedan, Alan Jackson koji ima milijune pregleda čak u Australiji (14 milijuna), Brazilu (43,1 milijuna) i Norveškoj (1,35 milijuna). Kad je riječ o najslušanijem izvođaču kod nas, Srbiji i Crnoj Gori, to je Jala Brat.

Izvor: Društvene mreže