POSLOVNI REZULTATI

Rastu Intelovi prihodi od interneta stvari

15.10.2015 u 06:28

Bionic
Reading

Intel je tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesječja uprihodio 14,5 milijardi američkih dolara i ostvario neto dobit i 3,1 milijardu dolara neto dobiti

Dobit prije oporezivanja je 4,2 milijarde dolara. Taj je rezultat otprilike na istoj razini sa zabilježenim u istom razdoblju lani. Rast je ostvaren u područjima podatkovnih centara, interneta stvari i zaštićene memorije, u kojima je Intel nadoknadio manji prihod od klijentskih računala.

Tvrtka je generirala otprilike 5,7 milijardi dolara u gotovini od operacija, isplatila 1,1 milijardu dolara dividendi te upotrijebila milijardu dolara za otkup 36 milijuna redovnih dionica.

'U trećem tromjesečju imali smo dobru realizaciju i ostvarili solidne rezultate u zahtjevnom gospodarskom okruženju', izjavio je Brian Krzanich, Intelov generalni direktor.


Prihod odjela Client Computing Group bio je 8,5 milijardi dolara, veći za 13 posto u odnosu na prethodno razdoblje, ali i za sedam posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Odjel Data Center Group ostvario je 4,1 milijardu dolara prihoda, za osam posto više nego u prethodnom kvartalu i 12 posto više nego lani.

Povećanje bilježi i odjel Internet of Things. Prihod je bio 581 milijun dolara, za četiri posto više nego prethodni kvartal i deset posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Riječ je o području na koje se Intel strateški preusmjerava i u koje ulaže značajna sredstva.

Prihod operativnih sektora programske opreme i usluga bio je 556 milijuna dolara, za četiri posto više nego u prethodnom kvartalu i na istoj razini kao lani.

Što se zadnjeg ovogodišnjeg kvartala tiče, u Intelu očekuje prihod od 14,8 milijardi dolara (plus-minus pola milijarde dolara), oko 62 posto bruto marže, pet milijardi dolara potrošnje na istraživanje i razvoj te spajanja i akvizicije, kao i oko 25 milijuna dolara troška restruktuiranja. Na godišnoj razini trebali bi imati oko 7,3 milijarde dolara kapitalnih troškova.