IDF 2015

Intel je spreman za budućnost

20.08.2015 u 12:13

Bionic
Reading

U uvodnom govoru na Intel Developer Forumu (IDF-u) glavni direktor Brian Krzanich istaknuo je nove proizvode, alate i programe kojima se podržava sve izraženija personalizacija računalstva te opisao trendove kojima se stvaraju nove prilike za razvojne inženjere

Brian Krzanich je rekao da računalstvo postaje sve osobnije te poboljšava gotovo sve vidove života. 'Računala imamo na radnim stolovima, u torbama, u odjeći, kod kuće i na tijelu. Ona ne samo da postaju sve pametnija i povezanija, već počinju i prepoznavati okolinu te postaju produžetak nas samih', dodao je.

Oko Intela se stvara ekosustav koji želi iskoristiti te nove prilike u računalstvu. Krzanich je potanko opisao brojne Intelove ključne proizvode, tehnologije i alate koji će razvojnim inženjerima olakšati pretvaranje raznolikih sustava u stvarnost.

Predstavio je niz ažuriranja tehnologije RealSense, koja će omogućiti primjenu prepoznavanja dubine na većem broju uređaja i aplikacija te objavio nova partnerstva na povećanju sigurnosti interneta stvari, kao i programe i pakete alata koji će razvojnim inženjerima omogućiti brže plasiranje rješenja za internet stvari na tržište.


Krzanich je najavio novi program reality natjecanja pod nazivom 'America’s Greatest Makers', koji će producirati Mark Burnett, generalni direktor tvrtke United Artists Media Group, a koji će se prikazivati na mrežama i kanalima tvrtke Turner Broadcasting.

Premijera natjecanja planira se za prvu polovicu 2016., a u njemu će sudjelovati autori koji će se natjecati za nagradu od milijun dolara za izum nosivih i pametnih povezanih uređaja za široku potrošnju utemeljenih na modulu Intel Curie.

Tehnologija Intel RealSense bit će dostupna na širokoj lepezi platformi, čime će se razvojnim inženjerima otvoriti nove prilike za stvaranje nove strojne i programske opreme s podrškom za prepoznavanje dubine.

Osim u sustavima Windows i Android, razvojni inženjeri moći će koristiti Intel RealSense u sustavima Mac OS X, ROS, Linux, Scratch, Unity, XSplit, OBS, Structure SDK, OSVR, Unreal Engine 4 i Googleovu proizvodu Project Tango. Brojni razvojni partneri, uključujući Razer, XSplit i Savioke, najavili su nove platforme, periferne uređaje i druga rješenja na toj tehnologiji.

Googleov projekt Tango bit će povezan s tehnologijom RealSense u razvojni paket za pametne telefone s Androidom. To će donijeti nove značajke, uključujući navigaciju u zatvorenom prostoru i učenje o određenom području, virtualnu stvarnost, 3D skeniranje i još mnogo toga. Razvojni paket postat će dostupan odabranim razvojnim inženjerima za Android do kraja godine.


Intel je predstavio tehnologiju Optane, utemeljenu na medijima sa zaštićenom memorijom 3D XPointTM te kombiniranu s Intelovim naprednim kontrolerom za sistemsku memoriju, strojnom opremom za sučelje i programskim IP-om, koja će osloboditi velike potencijale u području performansi u brojnim budućim proizvodima.

Na tržištu će se najprije naći u novoj liniji Intelovih SSD diskova velike izdržljivosti i visokih performansi početkom 2016. Ta nova klasa memorijske tehnologije bit će ugrađena i u novu liniju Intelove DIMM memorije namijenjene novoj generaciji platformi za podatkovne centre.

Fossil Group predstavio je tri proizvoda utemeljena na Intelovoj tehnologiji proizašla iz suradnje te tvrtke s Intelom na nosivim uređajima, objavljene u rujnu 2014. Jedan je od predstavljenih proizvoda i povezani sat sa sustavom Android Wear. Proizvodi će biti dostupni u četvrtom tromjesečju ove godine.

Intel je objavio novu programsku platformu stvorenu posebno za modul Intel Curie, koja sadrži cjelokupni SDK paket s podacima o strojnoj opremi, firmverom, programskom opremom i aplikacijama potreban za omogućivanje najraznolikijih oblika rada na uređajima. Programski paketi Intel IQ podržavat će buduće verzije te platforme.

Dobavljači senzora i mikrokontrolera za internet stvari, uključujući Atmel* i Microchip*, implementirat će Intelovu tehnologiju Enhanced Privacy Identification (EPID).

Više:IDF 2015