FASCINANTAN MIKROSVIJET

Prvi put snimljene veze atoma u molekuli!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 14.09.2012 15:22
  • Objavljeno 14.09.2012 u 15:22
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tim s IBM-a u Zuerichu jučer je objavio prvu snimku molekule u kojoj se jasno vide ne samo atomi, već i kemijske veze među njima

Ista ekipa stručnjaka objavila je 2009. godine prvu snimku molekule, a nedavno i fotografiju molekule u obliku olimpijskih krugova. Njihov novi rad trebao bi omogućiti istraživanja različitih materijala poput fascinantnog grafena ili kretanja elektrona u kemijskim reakcijama.

Fotografija koja je objavljena u časopisu Science snimljena je tehnikom koja se naziva mikroskopija atomskih sila (AFM). U njoj se prate pomaci malenog metalnog vrška dok se njime prelazi preko uzorka. U eksperimentu je nužno osigurati da okoliš ne uzrokuje apsolutno nikakve vibracije u igli (pogledajte film dolje).

U novoj studiji igla za snimanje zabilježila je razmještaj atoma ugljika u tzv. fulerenima u kojima se atomi ugljika nalaze u središtima povezanih prstenova. Svjetliji dijelovi odgovaraju područjima s većom koncentracijom elektrona, a tamniji s manjom. Na fotografiji se također jasno vidi dužina atomskih veza. Zajedno, ovi podaci otkrivaju kakve su vrste kemijske veze – koliko elektrona dijele parovi atoma te kakva se kemija odvija u molekulama.

Nova tehnika upotrijebit će se, među ostalim, za istraživanje materijala poznatog kao grafen (površina koje se sastoje od samo jednog sloja atoma ugljika) koji bi trebao imati važnu ulogu u razvoju elektronike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi