NOVA ZNAČAJKA

Programski jezik Python sad je moguće koristiti izravno u Excelu

23.08.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Neće biti potrebno instalirati dodatni softver ili postaviti dodatak za pristup, ali će biti potrebno platiti kako bi se moglo koristiti sve značajke

Microsoft će uklopiti popularni programski jezik Python u Excel.

Javni pregled nove značajke već je dostupan. Pomoću nje korisnici Excela mogu manipulirati i analizirati podatke koristeći Pythonove dijagrame i biblioteke, da bi zatim koristili Excelove formule, grafikone i PivotTables.

Sve skupa bi trebalo omogućiti naprednu analizu podataka ne napuštajući Excel.

Neće biti potrebno instalirati dodatni softver ili postaviti dodatak za pristup funkcionalnosti, jer će integracija Pythona u Excelu biti dio ugrađenih konektora programa Excel i Power Queryja.

Microsoft također dodaje novu funkciju koja omogućuje prkaz podataka iz Pythona u Excelovoj tablici.

Kroz partnerstvo s Anacondom, poslovnim repozitorijem za Python, popularne Pythonove biblioteke kao što su pandas, statsmodels i Matplotlib bit će također dostupne u Excelu.

Izračuni u Pythonu pokreću se u servisu Microsoft Cloud, a rezultati se vraćaju u Excelov radni list.

Python u Excelu od danas je dostupan kao javni pregled za Microsoft 365 Insiders na kanalu Beta. Prvo će biti ograničen na operativni sustav Windows, da bi kasnije postao dostupan i na drugim platformama.

Python u Excelu bit će uključen u pretplatu na Microsoft 365 tijekom pregleda. Kad to razdoblje završi, neke funkcije će biti ograničene ako ne platite licencu, odnosno pretplatu, piše Verge.