KAO FACEID

Prepoznavanje lica uskoro stiže na praktično sve Androide?

28.01.2019 u 10:31

Bionic
Reading

U javnost je procurio računalni kod povezan s ranim inačicama nadolazećega izdanja Android Q koji daje naslutiti kako bi taj operativni sustav mogao ponuditi nativnu podršku za hardversko prepoznavanje lica

Sve dosad proizvođači pametnih telefona s operativnim sustavom Android koji su željeli ugraditi značajku prepoznavanja lica morali su sami izraditi vlastita sigurna rješenja ili koristiti bazično rješenje koje je moguće zavarati fotografijom. To bi se uskoro moglo promijeniti.

U javnost je procurio je računalni kod povezan s ranim inačicama nadolazećeg izdanja Android Q koji daje naslutiti kako bi taj operativni sustav mogao ponuditi nativnu podršku za hardversko prepoznavanje lica.

OSLOBODITE SE TERETA

Kako maknuti predinstalirane aplikacije na Androidu?

Pogledaj galeriju

Ne bi bilo korišteno samo za otključavanje smartfona, već i za autorizaciju kupnja i drugih transakcija te logiranje u aplikacije. Drugim riječima, bilo bi prilično slično Appleovu sustavu FaceID, ugrađenom u novije modele pametnih telefona, samo što bi bilo fleksibilnije.

Naravno, riječ je o računalnom kodu u ranoj verziji koji uopće ne mora biti uvršten u konačno izdanje Androida Q, a koje bi se moglo pojaviti krajem ovog ljeta.

No, ako se to doista dogodi, tehnologija prepoznavanja lica mogla bi postati dostupnom na znatno većem broju uređaja s Googleovim operativnim sustavom jer će ugradnju si moći priuštiti i manji proizvođači, piše Engadget.