NAJBRŽA PREHRANA

Kineski restoran uvodi automatsko prepoznavanje lica i opciju samoposluge

15.03.2017 u 13:31

Bionic
Reading

Novitet u nekim restoranima Kentucky Fried Chickena u Kini oduševit će sve mizantrope koji obožavaju tehnologiju i brzu prehranu

Kineski ekvivalent Googleu pod imenom Baidu nedavno je objavio novi koncept restorana brze prehrane u Pekingu. Kompanija je potpisala partnerstvo s KFC-om te predstavila kiosk koji momentalno prepoznaje vaše lice. 'Pametni restoran' u obzir uzima vašu starost, težinu, spol i raspoloženje. Složeni algoritam potom odluči što biste u principu trebali pojesti.

Iako ovo zvuči zanimljivo, sustavu treba još vremena prije nego što se usavrši. Kao što vjerojatno i sami znate, ukusi i preference po pitanju jela znaju strahovito varirati od osobe do osobe, što znači da osnovna ideja o jelima koja jedu svi ljudi vaše težine i godina možda ne drži vodu. Pothvat sličan ovome već jednom je pokušala poduzeti japanska firma koja prepoznavanjem lica bira pića koja ćete piti na vašem omiljenom automatu za hladne napitke. Pametni kiosci u Kini, za razliku spomenutih japanskih automata za pića, mogu prepoznati kupce koji se vraćaju po još. Naime, oni pamte njihove narudžbe i nastoje se orijentirati prema tome.

I sad se pitate kome bi na kraj pameti bilo ići u restoran koji pamti njegove ili njezine loše prehrambene navike? Pa, malo kome, iskreno.

Tim rečeno, treba biti jako oprezan i pričekati s masovnom proizvodnjom automatskih kioska za KFC. Dosadašnji pokušaji djelomične digitalizacije restorana Baiduu su pošle za rukom, no realno - kiosci brze prehrane koji prepoznaju vaše lice nešto su sasvim drukčije.