Junior Engineer Academy

Predstavljen projekt koji hrvatske srednje škole povezuje s fakultetima i tržištem rada

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 26.03.2019 14:51
  • Objavljeno 26.03.2019 u 14:51
Paolo Zenzerović, voditelj operacija IRIM-a, na predstavljanju pojekta

Paolo Zenzerović, voditelj operacija IRIM-a, na predstavljanju pojekta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HT

U Hrvatskoj je uspostavljena prva Junior Engineer Academy mreža izvan Njemačke koja okuplja 15 strukovnih škola s ciljem promicanja STEM znanja kao ključnih za poslove budućnosti.

U Zagrebačkom inovacijskom centru predstavljen je program Junior Engineer Academy, projekt nastao suradnjom Deutsche Telekom Stiftunga, Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i Hrvatskog Telekoma, predvodnika STEM revolucije u Hrvatskoj. Ključno obilježje programa je uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

U projektu 15 strukovnih škola

U prvoj fazi projekta IRIM je odabrao 15 strukovnih škola za sudjelovanje u provedbi projekta, podijelio naprednu tehnološku opremu i novčane donacije školama te održao edukaciju mentora koji će stečeno znanje prenositi na učenike te zajedno s njima raditi na procesu pretvorbe kreativnih ideja u rješenja upotrebom IoT tehnologija.

Druga faza provedbe jest samo povezivanje odabranih škola s povezanim obrazovnim institucijama i poslovnim sektorom, a u čitavom procesu stvaranja projektnih rješenja IRIM osigurava kontinuirano mentorstvo svojih stručnjaka. Konačan cilj jest uspostaviti stalnu suradnju obrazovnog i poslovnog sektora, što će rezultirati jačom i produktivnijom povezanošću obrazovnih institucija s tržištem rada.

Nina Išek Međugorac, Nenad Bakić i Sandra Heidemann

Nina Išek Međugorac, Nenad Bakić i Sandra Heidemann

Izvor: Promo fotografije / Autor: HT

Dovesti tehnologiju u svaki kutak Hrvatske

Jedan od glavnih ciljeva djelovanja Hrvatskog Telekoma, pa i kroz programe STEM opismenjavanja, jest dovesti tehnologiju u svaki kutak Hrvatske i time jednake prilike učiniti dostupne svima, a upravo je obrazovanje polazna točka za stvaranje takvih promjena u društvu.

Uz partnersku podršku IRIM-a, HT je u dvije godine tehnologijom opremio 160 škola, a edukacijski program prošlo je 130 mentora i više dvije tisuće učenika kako bi ih se pripremilo za budućnost koju nosi tehnološka revolucija. Hrvatska javnost konstantno svjedoči izvrsnim uspjesima mladih kreativaca na svjetskim natjecanjima u stvaranju inovativnih IoT rješenja. Posljednji među mnogima jest uspjeh vukovarskih gimnazijalaca koji su odnijeli pobjedu na svjetskom natjecanju povodom obilježavanja Arduino rođendana – tehnologije koju HT omogućava sve većem broju škola u Hrvatskoj

'Nećemo stati dok sve škole ne prihvate izazov'

'Približavanje STEM znanja svima nužno je kako bi mladi naučili pravilno koristiti tehnologiju u pronalaženju rješenja. Upravo zato, već treću godinu zaredom potpuno mijenjamo pristup učenju u školama i predvodnik smo STEM revolucije u Hrvatskoj. Ponosni smo što mladi već danas u školskim klupama imaju priliku provesti svoju ideju u proizvod koristeći najnovije tehnologije. Uspjesi poput ovog vukovarskih gimnazijalaca najbolje dokazuju kako idemo u pravom smjeru i potiču nas da nastavimo razvijati ovakve programe' , kaže direktorica Odjela za korporativne komunikacije HT-a Nina Išek Međugorac.

'Nećemo stati dok sve škole ne prihvate izazov i budu dio edukativnog programa HT-a jer samo tako stvaramo generacije koje vode naše društvo naprijed. Želimo da ovakvi uspjesi te motivirani i kreativni pojedinci s kompetencijama budućnosti budu motivacija čitavom društvu da se pridruže valu promjena koje će rezultirati jednostavnijim, kvalitetnijim i boljim životima', kaže Išek Međugorac.

Priprema mladih za budućnost

'Ovim projektom želimo proširiti aktivnosti IRIM-a i ojačati srednje škole opremajući ih vrhunskom tehnologijom, osiguravajući financijske donacije te kontinuiranu podršku kroz stručna mentoriranja. Uspostavom mreže Junior Engineer Academy u Hrvatskoj želimo potaknuti suradnju obrazovnog i poslovnog sektora kao i razvoj kompetencija koje će mlade pripremiti za budućnost', istaknuo je Nenad Bakić, predsjednik IRIM-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!