JEFTINO DAM

Povoljno kupite i napravite trojanca za Android

19.07.2013 u 19:08

Bionic
Reading

Iako je broj uređaja zaraženih trojancem iz Androrata veoma malen, Symantec upozorava kako bi se takav način napada na Android mogao razviti u pravu prijetnju

U posljednje vrijeme sve je veći broj različitih virusa i trojanaca usmjerenih na računala odnosno pametne telefone s Androidom.

RAT odnosno Remote-Access Trojan jedan je od najčešćih oblika trojanaca, a svom 'vlasniku' omogućava skidanje dokumenata, špijuniranje pomoću instalirane kamere ili instalaciju novih programa na 'zaraženom' uređaju.

No ono što zabrinjava je činjenica da za samo 37 dolara (212 kuna) možete kupiti paket koji vam omogućava stvaranje vlastitog RAT-a.

PCMag upozorava kako se na stranici koju su napravili francuski studenti, RAT nudi kao 'Remote Administration Tool' koji bi korisniku trebao omogućiti upravljanje Androidom na daljinu.

Autori tvrde da njihov paket Androrat, koji se sastoji od klijenta napravljenog u Java Androidu i servera napravljenog u Java/Swingu, može pristupiti svim kontaktima, popisima poziva, porukama, očitati lokaciju uređaja, kontrolirati pozive i poruke u stvarnom vremenu, prisluškivati zvuk kroz mikrofon i još brojne druge stvari.

Zastrašujuće je što se klijent pokreće kad i sam uređaj, što znači da može raditi bez korisnikova znanja.

Da je potencijalna opasnost stvarna, pokazuje i činjenica da se Androratom pozabavio i proizvođač antivirusnih alata Symantec.

Upozorili su kako Androrat APK Binder 'jednostavno omogućava napadaču s ograničenim znanjem da automatizira proces inficiranja bilo koje legitimne Androidove aplikacije'.

Symantec ističe kako trojanac napravljen pomoću Androrata ne bi prošao Googleovu provjeru i ušao u trgovinu Google Play, no to ne znači da svoj put do korisnika ne bi mogao pronaći kroz neke neslužbene stranice.

Trenutačno je broj uređaja zaraženih trojancem iz Androrata veoma mali, no u Symantecu ističu kako se alati za pristup na daljinu za Android tek razvijaju.

'Ima potencijal razviti se u ozbiljnu prijetnju', upozoravaju iz Symanteca i podsjećaju kako bi bilo pametno instalirati neki od zaštitnih programa na Android.