EVOLUCIJA INDUSTRIJE

Postaje li Gamescom europski E3?

05.05.2017 u 07:58

Bionic
Reading

Jedan od najvećih gejmerskih sajmova u Europi već danas slovi za jedno od najvećih okupljališta za ljubitelje digitalne zabave, nastavivši sa svojim rapidnim razvojem i ove godine

Poznati sajam u Koelnu u Njemačkoj u 2017. za svoje posjetitelje priprema jako puno zanimljivosti. Iako je samo dio sajma zapravo otvoren za javnost, čitav event služi kako bi povezao developere s izdavačima i fanove s developerima. Sličan modus operandi Gamescom sprema i za 2017., točnije za 22. kolovoz kada će tijekom četiri dana slaviti gejming i nove tehnologije u brzorastućem svijetu zabave.

Na ovogodišnjem Gamescomu će, prema riječima organizatora, sudjelovati predstavnici čak 38 zemalja, donjevši svoje uratke koji bi, uz malo sreće, mogli doživjeti globalnu slavu. Organizatori se, također hvale, ako je suditi po IGN-u, da je već 70 posto mjesta na sajmu popunjeno. Ovo su dosta velike riječi uzmemo li u obzir da sajam počinje za više od tri mjeseca.

Tim rečeno, valja spomenuti da njemački sajam videogejminga već godinama bilježi stabilni porast. Tako ove godine Gamescom bilježi porast od 12 posto izlagača. Kao i kod svih sajmova videoigara, očekujemo opći kaos po pitanju logistike, što je donekle očekivano. Što se izlagača tiče, najpoznatiji su Astragon Entertainment, Bandai Namco, Bigpoint, CD Projekt, Deep Silver (Koch Media), EA, GREY BOX, Kalypso Media, Konami, Microsoft, Ubisoft, Square Enix, Wargaming i Warner Bros. Naravno, tu će biti i standardna plejada turnira u videoigrama, štandova za hardware i developerskih eksponata.

Uz sve ovo lako je zaključiti kako se ovaj sajam videigara polako pretvara u E3 koji, uglavnom zbog udaljenosti, puno manje plijeni pažnju posjetitelja iz Europske Unije, kao i onih iz Rusije i Kine. Ovo mu daje svojevrsnu taktičku prednost nad gigantom iz Los Angelesa, što znači da bi uskoro, uz trenutačni rast E3-ja, mogao dosegnuti tamošnje standarde. Također, valja naglasiti da je E3 sajam koji je stvoren za novinare, developere i distributere i producente, dok je Gamescom za znatiželjnike iz javnosti otvoren tri od četiri dana.

Ako zbilja nemate prevelikih motiva kupovati aviokartu za Njemačku, mogli biste ove kasne jeseni baciti pogled prema Zagrebu gdje će se još jednom organizirati najmasivniji regionalni sajam videoigara Reboot Develop.