sve smo bliže

Ponovno idemo do Mjeseca! Japan, SAD, Rusija… Tko se sve sprema u nebesko susjedstvo iduće godine?

27.12.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Sa svojom misijom Artemis NASA je ove godine bila najbliža Mjesecu, a sljedeće godine u planu je čak pet različitih misija usmjerenih istraživanju ovog nama najbližeg nebeskog tijela

NASA-ina misija Artemis 1, u sklopu koje se sredinom mjeseca na Zemlju vratila kapsula Orion, ima za cilj ponovno slijetanje američkih astronauta na Mjesec, prvi put nakon gotovo 50 godina, a trebala bi se dogoditi 2024. godine.

Ipak, nadolazeće godine stručnjaci diljem svijeta planiraju čak pet misija do Mjeseca.

Misija Haukuto-R 1 (Japan)

Japan ima za cilj stvoriti komercijalni lunarnu letjelicu koja može sletjeti te rasporediti više tereta na površinu Mjeseca. U ovoj testnoj misiji, Hakuto-R lander će pokušati rasporediti rover nazvan Rashid iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao dio prve lunarne misije arapske nacije. Raketa SpaceX Falcon 9 lansirana je ranije ovog mjeseca, a lender bi trebao dosegnuti mjesečevu površinu u travnju.

  • +17
53 godine od slijetanja misije Apolo 12 na Mjesec Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Misija Mjesečeva svjetiljka (Lunar flashlight) (SAD)

Lunarna svjetiljka veličine aktovke otputovala je u svemir s lenderom Hakuto-R. Svemirska letjelica neće dotaknuti mjesečevu površinu, već će sljedeća tri mjeseca koristiti lasere u potrazi za vodenim ledom u kraterima na južnom polu Mjeseca. Ovi krateri su stalno u sjeni i stoga nisu vidjeli sunčevu svjetlost milijardama godina.

Misija Chandrayaan-3 (Indija)

Ova misija, planirana za lipanj 2023. uključivat će GSLV Mark 3 tešku nosivu raketu koja pokreće modul za slijetanje i robotski rover prema Mjesecu. Misija slijedi raniju misiju Chandrayaan-2, a koja je loše završila 2019. kada se lender srušio na površinu Mjeseca. Rover će nositi seizmometar, određeni eksperiment protoka topline i spektrometre, a također će istraživati Mjesečev južni pol.

  • +5
Foto album s Crvenog planeta: Ovu su spektakularni prizori Marsa snimljeni tijekom 2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech

Misija Luna 25 (Rusija)

Rusija nakon nekoliko odgoda u srpnju namjerava pokrenuti svoju misiju Luna 25. U sklopu misije će biti postavljena sonda na Mjesec kako bi se prikupili uzorci iz njegove južne polarne regije.

Glavni ciljevi misije su proučavanje sastava polarnog regolita te istraživanje komponenti plazme i prašine polarne egzosfere Mjeseca. Lender ima niz znanstvenih instrumenata koji uključuju robotsku ruku koja će se koristiti za uklanjanje i skupljanje površinskog regolita.

  • +3
Očaravajući pogled u svemir sniman teleskopima James Webb i Chandra Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Misija Dragi Mjesec (dearMoon) (SAD)

Ova ambiciozna misija planirana je za 2023., ali malo je vjerojatno da će se i dogoditi. Za let bi se trebala koristiti SpaceX-ova svemirska letjelica Super Heavy i Starship za slanje japanskog milijardera Yusakua Maezawe i osam dodatnih civilnih putnika na let pored Mjeseca. Jedina stvar je što SpaceX tek treba testirati je raketa Super Heavy. Prvi orbitalni let nečega što će biti najmoćnija raketa ikada letjela očekuje se početkom 2023. Čak i ako sve prođe prema planu, čini se malo vjerojatnim da će SpaceX imati sve spremno za slanje Starshipa i osam članova posade na let do mjeseca i natrag do prosinca.

Nadolazeće lunarne misije mogle bi pružiti važne podatke za sve nacije koje su zainteresirane za izgradnju baza na Mjesecu u kojima bi astronauti mogli živjeti i raditi duže vrijeme.

Također se vjeruje da bi Mjesec jednog dana mogao djelovati kao odskočna daska za misije s posadom na Mars i šire, sa svojom slabijom gravitacijskom silom koja čini lansiranje raketa lakšim i učinkovitijim u usporedbi s lansiranjem sa Zemlje. Važno je da bi se i lunarna voda mogla pretvoriti u raketno gorivo za pogon tih lansiranja, donosi Digital Trends.