NIŠTA LAKŠE

Ponestalo vam je prostora na iPhoneu? Evo što možete napraviti

24.04.2019 u 06:43

Bionic
Reading

S ovim se problemom obožavatelji mobilne fotografije i aplikacija, kao i manični sakupljači 'onih slika koje se moraju spremiti' susreću svakog dana. Evo kako mu možete doći na kraj

Fotografije na iPhoneu moguće je smanjiti kako ne bi zauzimale previše prostora na uređaju. Prva stvar, doduše, koja će vam trebati je iPhone 7 ili kasniji model koji ima opciju za snimanje fotografija u novom modu 'visoke učinkovitosti'. Kvaliteta slike neće nastradati, a sama fotografija će zauzimati puno manje prostora. Kako biste provjerili je li značajka uključena, odite u postavke i tamo pronađite kameru. U izborniku birajte formate i nakon toga provjerite je li aktivirana značajka 'visoka učinkovitost'.

Manje slike, manje problema

Nadalje, iPhone možete natjerati da pohranjuje slike niske rezolucije koje se učitaju u visoku kada ih povučete s iClouda. Na ovaj način možete uštedjeti i nekoliko gigabytea prostora. Vodite samo računa da ćete dijeljenjem pohranjenih fotografija izravno s uređaja dijeliti verzije u niskoj rezoluciji. Ako značajku želite aktivirati, odite u postavke i pod općenitim postavkama birajte iPhone memoriju. Tamo aktivirajte značajku 'optimiziraj fotografije'.

Apple iPhone XS Izvor: Apple / Autor: Apple

Ako snimate puno fotografija s uključenim HDR-om, uređaj snima običnu fotografiju i onu s HDR-om. Ovo možete zaobići tako da otvorite postavke, birate kameru i isključite 'zadrži original'.

SAMO TO NE

Ovih pet pitanja definitivno ne želite postaviti vlasnicima iPhonea

Pogledaj galeriju

A što je s hrpom aplikacija?

U općenitim postavkama uređaja nalazi se stavka za memoriju iPhonea. Pod njom možete vidjeti grafikon na kojem se jasno vidi što na vašem uređaju zauzima najviše prostora.

Ako vam neka aplikacija koju ne koristite često zauzima hrpu prostora, možete ju uvijek 'prestati učitavati'. Prestanak učitavanja briše aplikaciju s uređaja ali ostavlja sve njezine podatke, što znači da ako ju odlučite naknadno instalirat - sve pohranjene postavke i dokumenti ostat će točno tamo gdje ste ih ostavili.

'Obriši aplikaciju' radi upravo ono što piše u rubrici. Aplikaciju ćete izbrisati zajedno s njezinim pohranjenim dokumentima.