ZNANSTVENO OTKRIĆE

Pomoću 'tekućih' komponenti do jeftinijih gadgeta

23.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Znanstvenici istražuju kako pojednostaviti i pojeftiniti proizvodnju elektroničkih komponenti, poput poluvodiča, čime bi se znatno smanjila cijena elektroničkih uređaja

Još jeftiniji, a ekološki prihvatljiviji uređaji? Ta bi kombinacija mogla zadovoljiti i ljubitelje ekološki osviještene ljubitelje gadgeta.

Upravo na ekološki prihvatljivijim i jeftinijim komponentama za gadgete rade znanstvenici s američkog Sveučilišta Michigan. Nedavno su tako objavili kako su otkrili način pomoću kojeg lakše mogu kontrolirati inače 'nezgodne' poluvodičke polimere.

Većina poluvodiča koji se koriste u modernim uređajima su anorganski ili se temelje na siliciju i bakru. Oni izvrsno provode struju, ali su skupi za proizvodnju.

S druge strane organski i plastični poluvodiči mogu se proizvesti u bilo kojem laboratoriju, ali slabije provode struju i nisu pouzdani. Odnosno, tako je bilo donedavno.

Kako javlja Tech News Daily, znanstvenici sa Sveučilišta Michigan razvili su 'tekuće' poluvodičke polimere koji se jednostavno nanesu na površinu, čime stvaraju tanki sloj koji, nakon sušenja, može bez problema provoditi struju.

'To je veliko otkriće. Po prvi puta je tanki provodljivi sloj polimera nanesen direktno na plastičnu površinu', istaknuo je profesor Jinsang Kim.

Naime, izuzetno je teško stvoriti tekući polimer koji se neće 'grudati'. Stoga su znanstvenici prvo trebali razviti polimer koji se neće 'grudati', ali i koji se neće 'razići' kad se osuši.

Da cijela stvar funkcionira, pokazali su kada su svoj polimer nanijeli na tanku plastičnu podlogu i od nje stvorili jednostavan tranzistor.

Profesor Kim uvjeren je kako će se njihovo otkriće moći primijeniti u proizvodnji LED displaya ili solarnih ćelija, jer pojednostavljuje postupak proizvodnje i snižava troškove, a pri tome ne zagađuje okolinu.