apple

Politika tajnovitosti popušta: Tim Cook suočava se s pitanjima radnih uvjeta, plaća...

20.09.2021 u 06:42

Bionic
Reading

Od nejednakosti u plaćama do toga kako će se kompanija postaviti u gorućim političkim pitanjima, sve to našlo se na stolu pred Timom Cookom na sastanku sa zaposlenicima Applea

Tijekom prošlog mjeseca, piše The New York Times, preko 500 bivših i sadašnjih zaposlenika prijavilo je verbalno i seksualno zlostavljanje, diskriminaciju... grupi koja se naziva #Apple Too.

Zaposlenici koji su pričali s magazinom The Times kazali su kako je Appleova politika tajnovitosti kreirala kulturu koja ne potiče radnike da pričaju o brigama koje se tiču s posla, bilo s kolegama, medijima ili na društvenim mrežama.

Što se tiče pitanja oko plaća, Cook i Deirdree O'Brien, šefice ljudskih potencijala, rekli su kako Apple često prakticira kompenzacije kako bi plaće bile jednake.

'Nađemo prostora i zatvorimo rupe', kazala je O'Brien, a upitani o tome što rade kako bi radnike zaštitili strogih teksaških zakona o pobačaju, Cook je izjavio kako se bave pitanjem pravne pomoći i zdravstvenog osiguranja.

Apple, podsjetimo, zapošljava oko 160.000 ljudi diljem svijeta, a još je nejasno odražavaju li problemi koji isplivavaju na površinu sistemsko stanje ili su izolirani primjeri.

  • +11
Apple iPhone 13 Pro i Pro Max Izvor: Apple / Autor: Apple

Radnički aktivizam postao je vrlo zastupljen u Silicijskoj dolini - Googleovi zaposlenici marširali su u prostestu protiv seksualnog zlostavljanja, Faceobookovi oko tretiranja postova bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa...

Tajnovistost Applea proteže se od pokojnog Stevea Jobsa koji je njome bio opsjednut kako bi spriječio bilo kakvo curenje oko novih proizvoda, no to se kasnije prelilo i u ostatak kompanijske politike.

Ipak, stvari se mijenjaju. Kad je ove godine Apple zaposlio Antonija Martineza, bivšeg menadžera iz Facebooka, više od 2000 radnika poslalo je protestno pismo zbog rasističkih i seksističkih komentara koje je Marinez objavio u knjizi. Za nekoliko dana otpušten je, a Martinez nikad nije komentirao razlog.

Radnici su se organizirali i oko fleksibilnijeg rada od kuće i nakon zavšetka pandemije, i sada ih oko 7500 tako i radi.

Testiranje kemikalija i tumač za znakovni jezik

Apple se suočava i s nekoliko pojedinačnih slučajeva poznatih javnosti: bivša inženjerka u Appleu žalila se kompaniji na neadekvatno testiranje toksičnih kemikalija i seksističke komentare, a kad je sa svojim optužbama izašla u javnost dobila je i otkaz zbog otkrivanja informacija.

Zaposlenik s problemima sluha koji je zahtijevao tumača za znakovni jezik kako bi se u Apple Storeu bolje nosio s upitima kupaca, dobio je odbijenicu uz odgovor da je pravo kupaca ako ne žele s njim razgovarati. Tumač mu je na kraju dodijeljen, ali kako kaže, tad je već prikazan kao netko tko se žali i nije mogao napredovati.

'Popij Kool-Aid i radi kako ti kažemo i dobit ćeš promaknuće njihova je deviza', kaže i dodaje: 'Ali ako to ne radiš i žališ se, ništa od toga'.