POKRETAČI OLUJA

Pogledajte zapanjujuće dimenzije Sunčevih baklji!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 09.08.2011 13:55
  • Objavljeno 09.08.2011 u 13:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Krajem prošlog tjedna znanstvenici su na Suncu zabilježili tri velike eksplozije i izdali upozorenja vlasnicima satelita i telekomunikacijskih sustava da bi goleme baklje mogle izazvati solarne oluje, a time i smetnje te eventualno štete na osjetljivim uređajima. Nasreću, većih problema nije bilo

U medijskim izvješćima u opisima solarnih baklji gotovo redovno korišteni su pridjevi ogromne ili goleme.

No koliko su one stvarno velike, objasnio je Scott Stevenson u svom komentaru na NASA-in videozapis jedne eksplozije iz veljače koji je nedavno postavljen na YouTubeu.

'Da bismo istinski doživjeli veličinu solarnih baklji, potrebna nam je prava perspektiva', kaže Stevenson i predlaže da referentna mjera bude veličina Zemlje.

'Prosječan promjer Zemlje je oko 12.742 km. Budući da je prosječan raspon ljudskih ruku 1,7 metara, u tu dužinu stane lanac od 7,5 do 8 milijuna ljudi koji se drže za ruke. U usporedbi sa Suncem, Zemlja je tek kamičak jer je promjer naše zvijezde 110 puta veći. To je dovoljno da se u Sunčevu kuglu smjesti milijun planeta Zemlje.'

Usporedba veličine Zemlje sa solarnim bakljama, ističe Stevenson, omogućuje nam da bolje shvatimo ne samo veličinu tih golemih izboja, već i razlog zašto te erupcije ponekad tako snažno utječu na zbivanja na našem planetu.

'Struje visokoenergetskih čestica koje izbacuju velike eksplozije mogu biti opasne za nezaštićene astronaute te električne i radijske sustave. Usporedba Zemlje sa Sunčevim bakljama pokazuje da one mogu biti duže od 30 Zemalja poredanih u nizu. Dakle, sljedeći put kada čujete da NASA javlja da je neka solarna baklja golema, možete odmah zaključiti da je na desetke puta veća od Zemlje', kaže Stevenson.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!