U REALNOM VREMENU

Pogledajte tko je najzaraženiji virusima i jeste li među njima

07.07.2014 u 06:16

Bionic
Reading

Na web odredištima ruske tvrtke za računalnu sigurnost možete vidjeti tko je u tom trenutku pogođeni hakerskim napadima, ali i niz zanimljivih podataka - primjerice, broj e-mailova poslanih danas, hakiranih web odredišta ove godine... A i pregledat će vam PC

Kaspersky Lab je pokrenuo dva interaktivna web odredišta - dinamičnu 3D mapu svijeta koja u realnom vremenu vizualizira sigurnosne cyber incidente koji se javljaju širom svijeta te Statistike u realnom vremenu, niz jedinstvenih statističkih podataka koji pokazuju stvarnu sliku cyber svijeta i njegovih stanovnika.

Interaktivna mapa cyber prijetnji vizualizira cjelokupni volumen otkrivanja računalnih virusa u realnom vremenu, prema podacima koje prikuplja Kaspersky Security Network (KSN).

Vrste prikazanih prijetnji uključuju štetne objekte otkrivene tijekom pristupa i skeniranja na zahtjev, e-mail i web antivirusnu detekciju, kao i objekte koji su identificirani zbog ranjivosti i otkriveni prilikom upada u podsustav.


Možete rotirati, zumirati i odzumirati ili globus ili zemljopisnu kartu kako bi vidjeli gdje su najveće prijetnje i najzaraženija područja.

Pregled razine zaraze svake zemlje može se pokrenuti jednim klikom uz mogućnost izravnog odabira zemlje i podjele statistike između popularnih društvenih platformi. Hrvatska je, recimo, u vrijeme pisanja ovog teksta bila rangirana kao stota na popisu najviše zaraženih zemalja. Srbija je na 84.  mjestu, BiH na 109., Slovenija na 151., a Italija na - 16.

Klikom na dugme 'Jesam li zaražen?' možete besplatno provjeriti je li vaše osobno računalo zaraženo.


Statistike u realnom vremenu na jednom mjestu prikupljaju statističke podatke iz cijelog svijeta o tome što ljudi rade na webu, koje uređaje koriste i s kojim opasnostima se susreću. Statistike s portala su djelomično preuzete od tvrtke Kaspersky Security Network, a djelomično proizlaze iz drugih statističkih izvora kao što su worldometers.info i realityclock.com.

Posebna je pozornost posvećena cyber prijetnjama: koji su malveri trenutno najaktivniji i koju štetu mogu uzrokovati korisnicima i njihovim uređajima. Prikazane su najraširenije prijetnje online, popis zemalja koje su najčešće napadnute i primjeri različitih malvera koji su do danas otkriveni.

Podaci o cyber prijetnjama upotpunjuju statističke podatke o ukupnom broju korisnika interneta u svijetu, koliko e-mailova je poslano u prošloj godini, broj blogova ili tweetova napisanih u posljednjih 24 sata, koliko je stranica hakirano i slično.