NEMAR ILI OSVETA?

Zbog curenja tajnih podataka istražuju se bivši suradnici CIA-e

13.03.2017 u 19:57

Bionic
Reading

Američki dužnosnici započeli su istragu nad bivšim djelatnicima CIA-e zbog posljednjeg curenja tajnih dokumenata koje je objavio WikiLeaks, a koji su zbog toga dobili otkaz u toj tajnoj službi

Pozivajući se na izvore koji su željeli ostati anonimni, dnevnik The Wall Street Journal navodi kako je do curenja informacija došlo zbog narušenih odnosa između suradnika CIA-e, naročito nakon nedavnog smanjenja broja radnih mjesta, a istražitelji su usredotočeni na ekipu dizajnera softvera koja je imala pristup povjerljivim informacijama i koja je radila s tajnom službom na hakerskim projektima.

Ako se ispostavi da su točne tvrdnje da je tajni materijal procurio putem suradnika CIA-e, takvo što ne bi bilo iznenađenje budući da se nekoliko ranijih objava tajnih dokumenata prethodnih godina također pripisuje stručnjacima koje je zaposlila obavještajna zajednica, piše The Wall Street Journal.

Podsjetimo, bivši suradnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden objavio je 2013. dokumente koji pokazuju kako je ta agencija tajno prikupljala podatke putem telekomunikacija te kako je špijunirala svoje saveznike.

Početkom ovog mjeseca WikiLeaks je objavio oko 9.000 dokumenata za koje tvrdi kako su samo dio ogromne količine podataka koji su procurili iz CIA-e, opisavši ih kao dosad najopsežnije objavljivanje tajnih obavještajnih podataka.  

WikiLeaks je ranije objavio da je dobio pristup materijalu preko kruga privatnih suradnika, a osnivač te organizacije Julian Assange kritizirao je CIA-u kao nemarnu budući da učestalo gubi materijale.