Oliver Stone u Sarajevu

'Snowden je heroj, a SAD-om upravlja 'duboka država'

16.08.2017 u 15:02

Bionic
Reading

Budućnost kakvu je opisao George Orwell u svojoj "1984." već je odavno tu i mi je živimo a nepobitne dokaze za tu tvrdnju pružaju nam osobe poput Edwarda Snowdena koji je otrio kolike su razmjere sumnjivih aktivnosti različitih obavještajnih agencija, kazao je u utorak u Sarajevu slavni redatelj Oliver Stone nakon što je na filmskom festivalu (SFF) prisustvovao projekciji svoga filma o najpoznatijem američkom zviždaču.

Film "Snowden", koji se gleda poput najnapetijeg špijunskog trilera temeljenog na kakvom fiktivnom scenariju, kako je pojasnio Stone pred sarajevskom publikom, zapravo u najvećem dijelu vjerno odražava stvarne događaje prilagođene filmskom formatu.

Scenarij koji je desetak puta prerađivan temeljen je na pripovijesti što ju je Snowden ispričao Stoneu u Moskvu tijekom niza susreta i opisuje što se zbivalo tijekom deset godina otkako je Snowden pristupio CIA-i 2004. godine pa do 2013. kada je odlučio pobjeći iz SAD i otkriti razmjere pnadzora koji američke vlasti provode nad vlastitim građanima ali i sve što rade po državama koje smatraju prijateljima ali i neprijateljima.

"To je bolesna stvar", bio je izravan Stone komentirajući špijunsku prljavštinu koja je isplivala na površinu nakon što je Snowden s javnošću odlučio podijeliti tajne podatke o tome što rade CIA i NSA nadzirući komunikacije diljem svijeta.

Tako su, primjerice, postali dostupni podaci da američka vlada motri tri puta više vlastitih građana nego, primjerice, onih u Rusiji ali i da u kompjutroske mreže savezničkih država poput Japana ubacuje zloćudne viruse koji bi se aktivirali za slučaj da ta država "promijeni stranu".

Stone je inzistirao da su takvi cyber napadi već realnost te su iskušani u slučaju Irana 2010. i Sirije dvije godine kasnije.

Za američku politiku, pa i predsjednika Baracka Obamu u čijem je mandatu izbio "skandal Snowden" Stone nema niti jedne lijepe riječi.

"Obama je takav lažljivac", kazao je Stone dodajući kako nema velike razlike između njega, Georga Busha i Donalda Trumpa.

Svi oni, kaže Stone, zapravo su samo poslušnici vojno-industrijsko-financijskog kompleksa koji je stvari vladar SAD-a.

"Postoji 'duboka država', američka vanjska politika ide u istom pravcu a vojno industrujski kompleksa svime upravlja", kazao je Stone.

"Poanta je u sustavu Trump-Obama-Bush. Sustav mora biti popravljen", istaknuo je.

U Stoneuvu filmu na kraju se pojavljuje stvarni Snowden i govori o tome kako je u SAD imao dobar život u materijalnom smislu, no nije se dobro osjećao.

Kazao je kako je, bez obzira na to što je prognanik iz zemlje u koju se možda više nikada neće moći vratiti, sada sretna osoba jer je učinio dobru stvar.

S tim je suglasan i Stone. "To je za mene herojski čin", zaključio je slavni redatelj.