NEMORALNA PONUDA

Assange smijenjenom ravnatelju FBI-a ponudio posao u WikiLeaksu

11.05.2017 u 22:34

Bionic
Reading

Zviždač i bivši djelatnik NSA Edward Snowden optužio je u četvrtak američku administraciju za političko uplitanje u smjenu ravnatelja FBI-a Jamesa Comeya, kojeg je isti dan Julian Assange pozvao da radi za njegov WikiLeaks

Comey je, podsjetimo, otpušten s položaja direktora FBI-a u utorak, i to nekoliko dana nakon svjedočenja pred senatskim Odborom za pravosuđe zbog navodne umiješanosti Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Iako su mnogi protumačili Comeyev iznenadni otkaz istragom o ruskoj umiješanosti u izbore, zamjenik glavnog pravobranitelja Rod Rosenstein kazao je kako je sada već prvi čovjek FBI-a otpušten zbog načina na koji je vodio istragu povezanu s Hillary Clinton, bivšom državnom tajnicom i demokratskom kandidatkinjom na predstojećim predsjedničkim izborima korištenjem, koja je koristila privatni server za slanje elektroničke pošte.

'Na stranu politika: Svaki Amerikanac trebalo bi osuditi uplitanje politike u rad ureda (FBI)', napisao je Snowden na Twitteru.

Bivši djelatnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) je nadodao kako je Comey tražio višegodišnju kaznu zatvora zbog njegovih političkih aktivnosti, dodajući kako je nužno suprotstaviti se Comeyevom opozivu.

U međuvremenu, Julian Assange je na Twitteru napisao kako će WikiLeaks rado razmisliti o Comeyevom angažiranju u uredu te neprofitne organizacije, a kako bi pomogao u istraživanju američke vlade.

Assange je dodao kako je izvor iz FBI-a rekao da će iz Federalnog istražnog ureda 'početi curiti kao s Niagare'.

'Ali molim vas, prijatelji iz FBI, šaljite potpune dokumente ili će ih, kao što znate, mediji spinati', dodao je osnivač WikiLeaksa.

'Comeyev otkaz bit će izuzetni blagoslov za transparentnost. Hoće li se kandidirati 2020', zapisao je Assange na društvenim mrežama, podsjetivši kako je 1993. Godine tadašnji američki predsjednik Bill Clinton otpustio šefa FBI-a Williama Sessionsa, nakon što je on odbio podnijeti ostavku poslije preporuke glavnog pravobranitelja.

Inače, Sessions, koji je bio optužen za etničko nasilje, bio je jedini čelnik FBI koji je otpušten.

'Gospodin Comey zna gdje su zakopani mnogi leševi. Rad za WikiLeaks ispunjava. Jamese, nemojte postati još jedan lobist za Glock ili Donkin', napisao je Assange.

Snowden je, pak, 'retvitao' nekoliko objava povlačeći paralelu između Watergatea, uz tvrdnje kako su Trump i Sessions otpustili Comeya zbog istrage.

Podsjetimo, tijekom afere Watergate predsjednik Richard Nixon je pokušao otpustiti posebnog tužitelja Archibalda Coxa, ali su glavni pravobranitelj i njegov zamjenik podnijeli ostavke nakon što su odbili nastaviti istragu.