'oCTOBER UPDATE'

Pogledajte što nam sve donosi velika jesenska nadogradnja za Windows 10

03.10.2018 u 13:49

Bionic
Reading

Microsoft je 3. listopada izbacio svježu nadogradnju za svoj popularni operativni sustav, a publika koju bi najviše mogla oduševiti su - vlasnici smartfona

Microsoftov operativni sustav Windows 10 upravo je dobio još jednu veliku nadogradnju. Riječ je o Windows 10 October Updateu, odnosno po naški 'nadogradnji za listopad' koju svi vlasnici Windows 10 operativnog sustava mogu instalirati jednostavnim odlaskom u postavke i pokretanjem pretrage za nadogradnjama. Ako sami ne odlučite nadograditi operativni sustav Windows 10, Microsoft će ga sam instalirati idućeg utorka.

Noviteti na pomolu

Windows 10 October 2018 Update u sebi donosi niz zanimljivih novih značajki. Najveća promjena definitivno će biti Clipboard koji ovog puta radi u sklopu clouda, što znači da copy/paste možete doslovno raditi među različitim uređajima. Najbolji primjer primjene ove značajke je kada nešto radite kod kuće i onda to želite na brzinu prenijeti na laptop prije nego što odete van.

Bolja povezanost među uređajima

Značajka Timeline (koja sinkronizira povijest korištenja aplikacija na više uređaja) dobit će nekoliko zgodnih noviteta. Microsoft, naime, već neko vrijeme razvija ekstenzije za Chrome i Firefox koje omogućavaju sinkronizaciju kartica. Ovo će korisnicima Chromea uvelike olakšati život, premda u samom Chromeu za to već postoji nekoliko specijaliziranih ekstenzija.

Bolja povezanost vešeg smartfona i vašeg PC-ja

Microsoft također izbacuje aplikaciju Your Phone koja je napravljena za elegantnije uparivanje Windowsa i Androida, odnosno iOS-a. Većina značajki za sad podržava isključivo Android, no to bi se uskoro trebalo promijeniti. Your Phone omogućava sinkronizaciju fotografija, kao i slanje i primanje poruka primljenih putem Android uređaja.

Microsoft Launcher za Android imat će pristup vremenskoj crti, odnosno Timelineu te dozvoliti sinkronizaciju više sadržaja između Android telefona i Windowsa 10. Tu je i podrška za Timeline koja stiže u Microsoft Edge, no ona je trenutno u beta verziji, što znači da bi do nas trebala stići tijekom ranog studenog. Korisnici će zahvaljujući njoj elegantno moći sinkronizirati kartice između web preglednika, što je stvarno lijepa stvar.

RAPSODIJA U SIVOM

Ovo su najuzbudljiviji tehno noviteti s Microsoftove prezentacije u New Yorku

Pogledaj galeriju

Što je sljedeće?

Dolazak velike nadogradnje za Windowse 10 znači da kompanija kreće s razvojem novog sadržaja. Kodno ime nadogradnje je 19H1, a njezin dolazak na tržište najavljen je za ožujak 2019. Microsoft još nije objavio što ćemo s novim dodatkom zapravo dobiti, no čini nam se da ćemo više o njoj čuti tijekom iduće veće presice.