POVIJESNA SNIMKA

Pogledajte prvu fotografiju sjene atoma

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 13.07.2012 07:20
  • Objavljeno 13.07.2012 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici Sveučilišta Griffith po prvi put su uspjeli napraviti fotografiju sjene atoma, snimku najmanjeg objekta u povijesti napravljenu u vidljivom svjetlu

Upotrijebljena tehnika snimanja mogla bi imati važnu ulogu u genetskim istraživanjima te u kriptografiji.

Stručnjaci su nabijeni atom, odnosno ion metala iterbija s atomskim rednim brojem 70 i atomskom masom 173,04 na mjestu u vakuumu održavali pomoću električnog polja, a snimili su ga laserskim zrakama oko 1.000 puta širim od atoma. Atom iterbija apsorbirao je maleni dio svjetlosti, a rezultat je sjena koja je povećana lećom mikroskopa i snimljena digitalnom kamerom.

U fotosesiji je korišten iterbij zato što su stručnjaci znali da mogu stvoriti laser odgovarajuće boje koju će taj element snažno apsorbirati.

'Svaki element odgovara na različite valne duljine, pa bi nam za različite atome trebali različiti laserski sustavi', rekao je voditelj istraživanja Dave Kielpinski i objasnio da su atomi najmanji objekti koji se mogu vidjeti vidljivim svjetlom.

Znanstvenici planiraju usavršiti ovu tehniku snimanja u nadi da će jednoga dana moći vidjeti kako elektroni u orbitama atoma utječu na oblik njihove sjene. Istom metodom jednog bi se dana mogla istraživati DNA u stanicama. Postojeće tehnike u kojima se uz DNA vezuju posebne molekule, mogu biti štetne za stanice.

Kielpinski kaže da bi se njome jednoga dana također mogle slati informacije kroz kvantne kriptografske mreže koje koriste atome i kvantnu fiziku za pohranjivanje podataka koji osiguravaju sigurnost sustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi