FOTOGRAFIJE ZA PAMĆENJE

Pogledajte povijesne snimke ISS-a i Endeavoura nad Hrvatskom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski astronom amater Marko Posavec iz Koprivnice snimio je 31. svibnja zajednički let Međunarodne svemirske postaje ISS i NASA-inog raketoplana Endeavour nad Hrvatskom

Fotografije su snimljene u 4 sata i 49 minuta fotoaparatom Olympus sa stativom i širokokutnim objektivom Zuiko digital 11-22 mm pri ekspoziciji u trajanju od 50 sekundi.

ISS je nekoliko dana krajem svibnja i početkom lipnja, upravo u vrijeme kada se NASA-in shuttle pripremao za posljednji povratak kući, na svojoj orbiti oko Zemlje nadlijetao naše krajeve (pogledajte dolje desno putanju ISS-a nad Hrvatskom 1. lipnja).

Bila je to povijesna prilika za astronome amatere da ovjekovječe svemirski par na našem nebu.

Wikipedia

Wikipedia

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na fotografijama se lijepo vide dva traga – gornji, sjajniji, ostavila je postaja, a donji, slabiji, raketoplan. Dvojac se iz naših krajeva mogao odlično vidjeti golim okom u ranim jutarnjim satima.

Malo je vjerojatno da će nam se slična mogućnost otvoriti i na posljednjem putovanju Atlantisa čije je lansiranje planirano za 8. srpnja ove godine. Njegovom misijom bit će okončana era NASA-inog programa raketoplana.

 

Video snimku (dolje), na kojoj se vidi prolazak ISS-a ispred Sunca, snimio je astronom amater Boris Zamola iz Siska.


Endeavour je počeo letjeti 1991. godine, ukupno je prevalio 200 milijuna kilometara i obišao 4.760 krugova oko Zemlje, a u Svemirski centar Kennedy posljednji je put sletio 1. lipnja 2011.

Međunarodna svemirska postaja je umjetni satelit koji se postupno gradi u orbiti na prosječnoj udaljenosti od oko 353 km od Zemlje. Na svojem putovanju kreće se brzinom od oko 7.706 metara u sekundi. Za puni krug oko našeg planeta treba joj 91 minuta. Široka je 109 metara, duga 51, a teška više od 417 tona. U 4.577 dana, koliko kruži oko Zemlje, obišla ju je 71.843 puta.

Wikipedia

Wikipedia

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Njezin prvi dio Zarya u svemir je lansiran u studenome 1998. godine na ruskoj raketi Proton. U izgradnji stanice sudjeluju brojne svemirske agencije – kanadska CSA, europska ESA, japanska JAXA, američka NASA i ruska RKA. Nastanjena je gotovo neprekidno (ukupno 3.864 dana), a članovi posade na njoj provode brojna znanstvena istraživanja. Radovi konstrukcije trebali bi biti dovršeni sredinom 2012.

 

Fotografije i video snimku vam predstavljamo u suradnji s portalima Zvjezdarnica.com i Astronautika.com.

Prelet ISS-a nad Hrvatskom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi