OD 2021. GODINE

Pogledajte nova pravila koja će olakšati servis kućanskih uređaja u Europskoj uniji, a donijet će i uštede

02.10.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Nova direktiva o eko dizajnu od proizvođača uređaja traži da za uobičajene kućanske uređaje imaju dostupne rezervne dijelove do deset godina nakon proizvodnje

Europska unija prihvatila je nova pravila koja bi u budućnosti trebala olakšati popravak starih kućanskih uređaja. Nova direktiva o eko dizajnu, koja stupa na snagu od 2021. godine, od proizvođača uređaja traži da za uobičajene kućanske uređaje - kao što su hladnjaci, strojevi za pranje rublja i suđa te televizori - imaju dostupne rezervne dijelove do deset godina nakon proizvodnje.

Procjenjuje se kako više od pola ugljičnog otiska kućanskih uređaja nastaje kao posljedica proizvodnje. U Europskoj uniji smatraju kako će popravci omogućiti njihovo dulje trajanje i, u kombinaciji s višim stupnjem energetske učinkovitosti, dovesti do uštede do 167 teravatsati energije godišnje do 2030. godine. Usporedbe radi, otprilike toliko na godišnjoj razini danas energije troši Danska.

NE DAJTE IM PODATKE

Povećajte sigurnost vašeg omiljenog smartfona uz pet korisnih trikova

Pogledaj galeriju

No, nova direktiva trebala bi donijeti i uštede potrošačima, oko 150 eura godišnje. Popravak ćemo vjerojatno i dalje plaćati serviserima jer pravila EU traže da proizvođači rezervne dijelove i upute o popravcima dostavljaju ljudima koji se time profesionalno bave, ne i krajnjim korisnicima.

Preciznije, rezervni dijelovi će morati biti dostupni sedam godina za hladnjake i deset godina za perilice rublja te suđa. Morat će biti dostupni u roku od 15 radnih dana i moći biti zamijenjeni korištenjem uobičajenih alata bez trajnog oštećivanja uređaja. Direktiva se odnosi na softver - nadogradnje za firmware morat će biti raspložive osam godina nakon proizvodnje.

Sličnu regulativu pripremaju i u 20 američkih saveznih država, iako taj proces ne ide baš brzo jer mu se protive velike tvrtke poput Applea, čiji su lobisti u američkoj saveznoj državi Kaliforniji uspjeli izboriti odgodu do 2020. godine, piše Verge.