STRASBOURG

Pejčinović Burić preuzima dužnost glavne tajnice Vijeća Europe

18.09.2019 u 07:16

Bionic
Reading

Pejčinović Burić ranije je najavila kako će poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić preuzima dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Za Pejčinović Burić su, kako smo već pisali, glasovala 159 delegata Parlamentarne skupštine Vijeća Europe naprema 105 koliko ih je glas dalo protivniku Didieru Reyndersu.

Po izboru najavila je kako će poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

Podsjetimo, Marija Pejčinović Burić preuzela je dužnost hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova prije dvije godine nakon što je ostavku podnio njen prethodnik Davor Ivo Stier. Kao šefica hrvatske diplomacije Pejčinović Burić nije se posebno isticala te je bila jedan od nevidljivijih ministara vlade Andreja Plenkovića. Tom dojmu je pridonijela i njena navika da u Banske dvore na sjednice Vlade redoviti ulazi na stražnji ulaz i tako izbjegava susrete s novinarima.

Pejčinovič Burić je rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer vanjske trgovine, a kasnije postala i magistrica europskih znanosti. U političke vode, odnosno u Ministarstvo europskih integracija ulazi 2000. godine, u vrijeme koalicijske vlade, i to na poziv Ivana Jakovčića.

U HDZ se učlanila 2007. godine.