'negativan sentiment'

Pogledajte koliko je milijuna Facebook potrošio na Zuckerbergovo osiguranje u 2020., otkrili i razlog

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 12.04.2021 11:51
  • Objavljeno 12.04.2021 u 11:48
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Najpoznatija i nerijetko kritizirana društvena mreža ovaj potez opravdava 'povećanim negativnim sentimentom prema kompaniji koji se obično usmjerava prema gospodinu Zuckerbergu'

Prema novom izvješću američkog Securities and Exchange Commissiona, Facebook je samo u prošloj godini potrošio više od 23 milijuna dolara na osiguranje izvršnog direktora Marka Zuckerberga. Facebookova godišnja izvješća objavljena u osvrtu prošlog petka spominju 'specifične prijetnje gospodinu Zuckerbergu'.

'On je hodajući sinonim za Facebook i kao rezultat toga imamo negativni sentiment prema kompaniji koji se usmjerava prema gospodinu Zuckerbergu', citira Verge.

Astronomski iznosi su tijekom 2020. dosegli nove vrhunce zbog komplikacija vezanih uz Covid-19 i srodne putne protokole - povećavši ulaganje u osiguranje tijekom predsjedničkih izbora kada je Zuckerbergova obitelj bila 'najugroženija'. Konačno, povećana cijena osiguranja dijelom je obrazložena povećanim cijenama sigurnosnog osoblja.

Dio objave pod imenom 'ostali troškovi' spominju 23 milijuna dolara potrošenih na osobnu zaštitu u Zuckerbergovim vilama, kao i ona za obiteljska putovanja. Direktor je također uložio dodatnih 10 milijuna za 'ostale sigurnosne troškove'. Usporedbe radi, startna cijena osiguranja prošle je godine iznosila 13.4 milijuna dolara, dok je godinu prije bila 10.4 milijuna dolara.

'Odbor za nadoknadu, nominaciju i vodstvo vjeruje da su ovi troškovi sukladni i nužni zbog trenutnog spektra prijetnji, kao i činjenice da gospodin Zuckerberg zarađuje 1 dolar godišnje i ne prima dodatne isplate, naknadu za kapital i slične vrste kompenzacije.' piše u izjavi.

Facebook također planira predložiti upošljavanje dodatnog osiguranja koje će štititi direktore koji nisu zaposleni u Facebooku - potez koji je, citiramo, 'nužan zbog sve većeg broja optužbi vezanih uz naše usluge i usmjerenih prema vodećim ljudima kompanije.'

Facebook je tijekom siječnja i veljače odobrio osobno osiguranje nekim direktorima citirajući 'povećan broj optužbi vodstva u jeku atmosfere nakon predsjedničkih izboga i napada na Capitol 6. siječnja 2021.'

Izvješće Tech Transparency Projecta otkrilo je da je dio ekstremista koji su napali Capitol mjesecima za organiziranje koristio privatne grupe na Facebooku, unatoč komentaru izvršne direktorice Facebooka Sheryl Sandberg da su 'događaji uglavnom bili organizirani na platformama koje nemaju našu mogućnost zaustavljanja mržnje, nemaju naše standarde, niti našu razinu transparentnosti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!