Drastični koraci

Pogledajte koliko je ljudi preuzelo WhatsApp nakon objave novih pravila, a kakve brojke bilježe suparničke aplikacije Telegram i Signal

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 12.01.2021 10:39
  • Objavljeno 12.01.2021 u 10:37
Instalacije WhatsAppa pale su za približno 13 posto, na 10,3 milijuna preuzimanja u prvih sedam dana siječnja, u usporedbi s prethodnim tjednom

Instalacije WhatsAppa pale su za približno 13 posto, na 10,3 milijuna preuzimanja u prvih sedam dana siječnja, u usporedbi s prethodnim tjednom

Izvor: Shutterstock Editorial / Profimedia / Autor: Pavlo Gonchar/SOPA Images

Drastičan korak brojni korisnici WhatsAppa poduzeli su prije ažuriranja pravila o privatnosti koje će ih prisiliti da svoje podatke dijele s Facebookom


Ažuriranje koje će biti objavljeno 8. veljače utječe na korisnike WhatsAppa u svim zemljama izvan Europe i Velike Britanije, gdje postoje strogi zakoni o zaštiti podataka. Korisnici u tim regijama morat će dati pristanak za pristup Facebooku njihovim podacima, uključujući njihove telefonske brojeve i informacije o tome kako komuniciraju s drugima, kako bi nastavili koristiti aplikaciju.

Uvjet će se primjenjivati bez obzira ima li korisnik WhatsAppa Facebook račun. Vijesti su navele mnoge ljude da pređu na konkurentske aplikacije, pokazuju podaci Sensor Towera.

Kada su 7. siječnja najavljene promjene politike privatnosti, Telegram je preuzelo gotovo 1,7 milijuna korisnika, a Signal je zabilježio 1,2 milijuna preuzimanja. Istovremeno je dotad dominantni WhatsApp imao tek 1,3 preuzimanja.

WhatsApp je Facebook kupio 2014. godine, a podatke s matičnom tvrtkom dijeli  od 2016.

WhatsApp je Facebook kupio 2014. godine, a podatke s matičnom tvrtkom dijeli od 2016.

Izvor: Zuma Press / Profimedia / Autor: Pavlo Gonchar

Instalacije WhatsAppa pale su za približno 13 posto, na 10,3 milijuna preuzimanja u prvih sedam dana siječnja, u usporedbi s prethodnim tjednom.

WhatsApp je prvi put upozorio korisnike na nove promjene pravila o privatnosti u obavijesti prošlog tjedna.

'Kao dio Facebook tvrtki, WhatsApp prima informacije od ostalih Facebook tvrtki i dijeli ih s drugim tvrtkama. Možemo koristiti podatke koje dobijemo od njih, a oni mogu koristiti podatke koje s njima dijelimo kako bi pomogli u radu, pružanju, poboljšanju, razumijevanju, prilagođavanju, podršci i tržištu naših usluga i njihovih ponuda, uključujući proizvode tvrtke Facebook', stoji u pravilniku.

U osnovi, to znači da će Facebook sada moći pristupiti podacima o računu, uključujući vaš telefonski broj, informacijama o tome kako komunicirate s drugim korisnicima i zapisnicima koliko često i koliko dugo koristite WhatsApp.

Ostali podaci koji se mogu dijeliti s Facebookom uključuju vašu IP adresu, podatke o pregledniku, jezik i vremensku zonu.

WhatsApp je Facebook kupio 2014. godine, a podatke dijeli s matičnom tvrtkom od 2016. WhatsApp je tada ponudio jednokratno isključivanje za dijeljenje podataka, ali sada su korisnici prisiljeni pristati na politiku privatnosti da nastave koristiti aplikaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!