Stigla je nova tužba

Monopol na polju društvenih medija: Facebook će možda biti prisiljen prodati Instagram i WhatsApp

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 11.12.2020 12:20
  • Objavljeno 11.12.2020 u 11:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka Federalna komisija za trgovinu tvrdi da je kompanija Marka Zuckerberga već godinama upletena u antikompetitivne aktove. Posljedica bi, ako Facebook izgubi spor mogla biti jedna od najvećih segmentacija u modernom 'big techu'

Facebook bi se mogao pronaći u ozbiljnim problemima. Američki FTC (Federal Trade Commission) upravo je pokrenuo tužbu u kojoj Zuckerbergovu firmu optužuje za kršenje zakona o antitrustu. Ako suđenje prođe FTC-u u korist, moglo bi doći do razdvajanja Facebookovog svemoćnog portfelja aplikacija.

Ozbiljne optužbe

FTC je tužbu protiv Facebooka objavio u sklopu objave za medije na njihovoj službenoj stranici, objašnjava Makeuseof. Zuckerbergu su, podsjeća izvor, također za vratom još 47 državnih odvjetnika sa svojim tužbama. Istraga koju je provela agencija otkrila je da Facebook aktivno nastoji uništiti konkurenciju kupovanjem nadolazećih aplikacija koje bi im mogle predstaviti prijetnju. Ovi su postupci korisnike ostavili bez izbora te su pomogli stvoriti svojevrsni monopol nad društvenim medijima. Facebook je, podsjetimo, 2012. kupio Instagram, dok je WhatsApp u košaricu strpao dvije godine kasnije. FTC je uvjeren da je kupovina ovih kompanija predstavljala 'čin eliminacije prijetnji postojećem monopolu'.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Među dokazima koje FTC donosi na stol uključeni su i dokumenti o navodnom antikompetitivnom ponašanju koje je Facebook potaklo na kupnju Instagrama. 'Gospodin Zuckerberg zaključio je da će Facebook kupovinom i kontrolom Instagrama uništiti izravnu prijetnju koju ova društvena mreža predstavlja. Nadalje, tim činom je usporio druge kompanije od poslovanja i podizanja popularnosti u polju društvenih mreža temeljenih na razmjeni fotografija'.

Što se kupovine WhatsAppa za 19 milijardi dolara tiče, FTC je uvjeren da je Facebook 'odgovorio na konkurenciju tako da ju je doslovno kupio'. FTC je čak citirao Zuckerberga kad je rekao da je 'bolje kupiti nego se natjecati' unutar jedne od procurenih email poruka.

FTC planira izvući trajnu zabranu koja uključuje 'oduzimanje imovine, uključujući Instagram i WhatsApp.'

Facebook je odgovorio

Facebook je brz odgovorio na tužbe u sklopu bloga About Facebook. Kompanija, odnosno glavna savjetnica Jennifer Newstead odbija optužbe nazvavši ih 'revizionističkom poviješću'.

Newstead brani Facebookovu odluku o kupnji WhatsAppa i Instagrama, naglasivši da su 'obje transakcije napravljene kako bi korisnicima pružile bolje proizvode, što im je i neupitno uspjelo'.

Također je navela da su obje kupnje, zapravo, bile sagledane sa strane regulatora za antitrust koji su ih odobrili. Glavni Facebookov argument je da FTC pokušava napraviti reviziju već donesenih regulativa i ugovora te da tužba uvodi 'rizik unošenja sumnje i nesigurnosti u proces pravnog sagledanja spajanja kompanija'.

Što to znači za korisnike?

Facebookov portfelj aplikacija često se nalazi pod metom kritika, no pravni pritisak koji uvodi FTC mogao bi predstaviti prvu ozbiljnu prijetnju. FTC bi Zuckerberga mogao prisiliti da 'oslobodi' WhatsApp i Instagram što bi s druge strane moglo imati vrlo velike posljedice na korisnike tih aplikacija kao i sam Facebook.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!