Provjerite postavke

WhatsApp od prvog dana nove godine više neće moći koristiti milijuni vlasnika starijih pametnih telefona

28.12.2020 u 15:05

Bionic
Reading

Korisnici WhatsAppa koji aplikaciju rabe na iPhoneu 4 ili starijim i zastarjelim Android telefonima neće moći pravilno koristiti aplikaciju od 1. siječnja sljedeće godine

WhatsApp, platforma za razmjenu poruka u vlasništvu Facebooka zaustavlja podršku za iOS 9, operativni softver koji je Apple objavio 2015. godine, piše Daily Mail. To će utjecati i na korisnike koji i dalje koriste pametne telefone pokretane Androidom 4.0.3.

Operativni sustav iOS 9 posljednje je ažuriranje softvera koje je iPhone 4 mogao primiti, a kasniji modeli mogli su se nadograditi na novije verzije. Apple je iOS 14 objavio u rujnu 2020. Modeli kao što su 4S, 5, 5S, 5C, 6 i 6S mogu se ažurirati kako bi WhatsApp funkcionirao na telefonu.

Android 4.0.3 objavljen je 2011. i zamijenjen sljedeće godine.

Ukidanje podrške za starije uređaje redovna je taktika programera aplikacija čime se oslobađaju resursi usredotočeni na poboljšanje proizvoda za većinu korisnika koji imaju modernije mobilne uređaje.

Međutim, WhatsApp je jedna od najpopularnijih svjetskih aplikacija s dvije milijarde korisnika. Popularan je širom svijeta, a naročito u krajevima u kojima su jeftini i stariji pametni telefoni raširena pojava.

Korisnici zabrinuti zbog gubitka pristupa svom WhatsAppu trebali bi provjeriti postavke telefona kako bi saznali imaju li iOS 9 ili Android 4.0.3.

Koji telefoni ostaju bez WhatsAppa?

Ažuriranje je usredotočeno na operativni sustav iOS9 za iPhone i Android 4.0.3 i utječe samo na telefone koji ste ove sustave.

Nijedan iPhone objavljen nakon 'četvorke' nije pogođen, samo 4, 3GS i stariji modeli. Bez WhatsAppa će ostati Android telefoni stari desetak godina, ali i Samsung Galaxy S2.