USPRKOS UPOZORENJIMA

Pogledajte kako je skupocjenu foto-opremu uništila pomrčina Sunca

07.09.2017 u 10:06

Bionic
Reading

Nedavna pomrčina Sunca doživjela je spektakularno pokrivanje u medijima, a kao nikad prije ljudi su odlučili iznajmiti skupocjenu foto opremu kako bi zabilježili fenomen. Šteta što neki od njih nisu slušali upozorenja...

Sreća u cijeloj priči je bilo i to da su mediji u pravilu izvještavali o pomrčini na obrazovni način - uz brojna upozorenja za zaštitu očiju. Međutim, neki kao da su zaboravili da nisu ugrožene tek oči - već i bilo kakva foto oprema kojom se željela zabilježiti pomrčina. 

Jedna od vodećih tvrtki za najam foto-opreme, Lensretntals, ovih dana je izvijestila kako se, očekivano, dio njihove iznajmljene opreme vratio oštećen - a imaju i fotografije kako bi dokazali stvar. 

Ljubitelji fotografije i foto opreme će u galeriju u nastavku zgledno gledati stisnutog želudca, no sasvim sigurno će tu biti i 'schadenfreude' efekta:

Foto oprema koju je uništilo nepravilno snimanje pomrčine Sunca 2017. Izvor: Screenshot / Autor: Lensrentals.com

Barem nisu nastradale oči. 

Kako se ovo uopće dogodi?

Lensrentals navodi kako je upravo kombinacija uzbuđenja potrošača s ignoriranjem upozorenja dovela do ovakvih stvari. Tvrtka Lensrentals je svakom tko je iznajmio opremu kod njih savjetovala korištenje odgovarajuće opreme za zaštitu očiju - ali i objektiva. Posebni filteri se moraju montirati na krajnji dio objektiva, kako bi se zaštitila elektronika i blenda u njemu, ali i ostatak kamere kroz koju će prolaziti snažna svjetlost. 

Kako otopiti kameru za vrijeme snimanja pomrčine Autor: Everything Photography

Čak i u slučaju pomrčine Sunca, svjetlost je više nego dovoljno snažna da izazove nepopravljivu štetu očima - i elektronici koja ju pokušava snimati, pod uvjetom da se ne koriste zaštitni filteri. Sunce se nikad ne bi smjelo snimati bez odgovarajuće opreme!

Usprkos tome, u Lensrentalsu su bili svjesni da će doći do brda oštećenja na opremi, neovisno o cijeni. 

Najviše nastradali - senzori

Istopljeni i/ili oštećeni senzori u kamericama su među najteže popravljivim dijelovima opreme, koja može koštati i desetak tisuća eura naviše. Nažalost, upravo je to bio najučestaliji problem, piše Lensrentals. Jasno, ako je bio oštećen senzor - izgledno je nastradao i zatvarač preko njega. 

Zanimljivo je da su i ovaj put nastradala i ogledala unutar fotoaparata, izgledno zbog toga što su neki odlučili snimati u Live View režimu zbog straha da ne izgube oči. Kao da su zaboravili da se ista stvar može dogoditi i skupocjenoj opremi...

I naravno, naposljetku su stradali i objektivi. Iz galerije vidljiv Canon objektiv 600mm f/4L IS II USM vrijedi 11.500 dolara, a blenda mu je potpuno uništena - izgledno s barem dijelom druge elektronike unutra. 

U konačnici su stvari još dobro i prošle. Lensrentals navodi kako je iznenađujuće malo opreme vraćeno oštećeno ili uništeno, a u velikoj većini slučajeva su potrošači i priznali kako je oštećenje nastalo njihovom greškom te su morali platiti svoj nemar...