ŠETNJA SVIJETOM

Ovo su najbolje fotografije 2017. godine

23.04.2017 u 09:22

Bionic
Reading

Svjetska organizacija za fotografiju i ove godine objavila je pobjednike natjecanja Sony World Photography Awards. Belgijski fotograf Frederik Buyckx osvojio je titulu Fotografa godine, a žiri je posebno impresionirao serijom fotografija 'Snježna oluja', nastalih na Balkanu, u Skandinaviji i Centralnoj Aziji

'Čini mi se da je u mnogim slučajevima vrlo jednostavno šokirati, ali je nevjerojatno teško uhvatiti sofisticiranu eleganciju, koja je zaista toliko lijepa te crpi najbolje od fotografije kao medija', izjavio je Scott Gray, izvršni direktor Svjetske fotografske organizacije povodom odabira Fotografa godine.

'Kada nailazi zima, dolazi do neobična transformacije prirode, kad snijeg i led počnu dominirati predjelima, a ljudi i životinje se moraju nositi s ekstremnim vremenskim uvjetima. Ove fotografije ilustriraju tu borbu protiv nestanka', objašnjava Buyckx, inače honorarni fotograf belgijskih novina De Standaard.

Njegove fotografije su objavljivane i izlagane na međunarodnim izložbama, a bio je i u užem izboru za ZEISS fotografsku nagradu. Na Sony World Photography Awards, Buyckx je, osim titule Fotografa godine, osvojio i novčanu nagradu u iznosu od 25.000 američkih dolara, a koja mu je uručena na svečanoj dodjeli nagrada u Londonu kojoj su prisustvovali međunarodni eksperti iz područja fotografije.

Na istom događaju, proglašeni su i pobjednici u kategorijama profesionalnog natjecanja, kao i pobjednici otvorenog, studentskog i natječaja za mlade. Svi pobjednici su dobili avionske karte za svečanost u Londonu, kao i najnoviju Sony opremu za digitalno snimanje.

Radove pobjednika iz nekih kategorija moguće je vidjeti u galeriji: 

  • +17
Pobjednici natječaja Sony World Photography Awards 2017 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Frederik Buyckx

Natjecanje Sony World Photography Awards svake godine prepoznaje i nagrađuje izuzetne primjere suvremene fotografije iz prethodne sezone, a ove godine slavi deseti jubilej. Ovogodišnje izdanje najvećeg svjetskog takmičenja u području fotografije privuklo je preko 227.000 radova iz 183 zemalja.

Izložba svih pobjedničkih, kao i radova koji su ušli u uži izbor te rijetkih, crno-bijelih fotografija britanskog fotografa Martina Parra, bit će otvorena u galeriji Somerset House u Londonu od 21. travnja do 7. svibnja. U okviru izložbe izdana je i publikacija pobjedničkih i radova iz užeg izbora.

Prijave za Sony World Photography Awards 2018 bit će otvorene 1. lipnja ove godine.