"TEHNOLOŠKI NAJNAPREDNIJI"

Sony novim fotoaparatom α9 opet mrsi planove konkurenciji

25.04.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Vrhunski i tehnološki napredni fotoaparati Sonyju nisu strana stvar, no novootkrivenim modelom α9 napravili su još korak naprijed. Tvrtka se hvali kako je ovaj uređaj neusporedivih funkcija kad je riječ o modernim digitalnim SLR aparatima

Otkačene performanse pruža 'slojeviti' Sonyjev Exmor RS CMOS 35-milimetarski senzor punog formata, prvi te vrste na svijetu. On omogućuje do 20 puta bržu obradu podataka nego prethodni mirrorless modeli iz Sonyja. Ovaj senzor je uparen s BIONZ X procesorom te prednjim LSI čipom koji poboljšavaju funkcionalnost uređaja u cijelosti. 

Sustav za fokusiranje modela α9 koristi 693 AF točke s detekcijom faze i prekrivaju gotovo 93 posto kadra. Na taj način je osigurano pouzdano praćenje i najbržih subjekata. Tu je i elektronski okidač za tiho fotografiranje bez vibracija i distorzija. Korištenje hibridnog autofokusnog sustava (AF s detekcijom faze i AF s detekcijom kontrasta), osigurava 25 posto brže performanse u usporedbi s dosadašnjim vrhunskim modelom α7R II. Raniji mirrorless aparati tvrtke bili su poznati i po tom da im je baterije trebalo puniti dosta često, no Sony tvrdi kako je novim modelom stvar drastično poboljšana - nova Z baterija ima 2,2 puta veći kapacitet od ranijih uradaka. 

Spoj unaprijeđenog slojevitog Exmor RS senzora rezolucije 24.2 megapiksela, novog BIONZ X procesora i prednjeg LSI čipa ključan je za rekordnu brzinu novog modela. Moćna obrada kojoj doprinose ove komponente omogućava bržu AF/AE kalkulaciju, pri čemu se istovremeno smanjuje kašnjenje prikaza u elektronskom tražilu. Procesor i prednji LSI čip su također zaslužni za veći buffer pri uzastopnom snimanju, koji daje mogućnost snimanja pri fantastičnoj brzini od 20 kadrova u sekundi s kontinuiranim AF/AE praćenjem do 241 fotografija u RAW ili 362 u JPEG formatu.

Inovativni sistem za autofokus prati kompleksno i kaotično kretanje sa više preciznosti nego ikad prije, s mogućnošću kalkulacije AF/AE brzinom do 60 puta u sekundi , bez obzira na pritisak okidača i kadriranje. Dalje, kada se pri fotografiranju pritisne okidač, elektronsko tražilo funkcionira apsolutno bez zatamnjenja, dajući korisniku pregled subjekta uživo u svakom trenutku. Ova funkcija spaja sve prednosti elektronskog tražila koje se ne mogu usporediti ni s vrhunskim optičkim tražilima te je dostupna u svim režimima fotografiranja, uključujući i uzastopno snimanje pri velikoj brzini od 20 kadrova u sekundi.

α9 donosi sve što profesionalci uopće mogu poželjeti. Tu je potpuno novo QVGA OLED Tru-Finder tražilo, inovativna stabilizacija slike u pet osi, podrška za Ethernet za jednostavan prijenos fotografija pri velikim brzinama, dva odvojena utora za kartice (jedan stiže s UHS-II podrškom). Isti podaci mogu istovremeno biti snimljeni na obje kartice, a korisnik može razdvojiti i spremanje RAW i JPEG fotografija, kao i video materijal. 

Novi senzor, za kojeg Sony navodi da predstavlja vrhunac tehnologije, omogućuje snimanje u širokom opsegu ISO vrijednosti (100-51200, proširivo do 50-204800) uz nisku razinu šuma prvi svim postavkama. Naravno, tu je i podrška za snimanje videa u 4K razlučivosti (i to korištenjem oversamplinga - informacije se prikupljaju u razlučivosti 6K). 

Uređaj će biti dostupan diljem Europe početkom lipnja ove godine, po preporučenoj cijeni od 5.300 eura. 

Sony je otkrio i novi E-mount FE 100-400mm F4.5–5.6 GM OSS super telefoto objektiv punog formata. Kako je riječ o G master seriji objektiva, zadovoljeni su svi najbitniji parametri - od visoke razlučivosti, brzog i preciznog autofokusa pa sve do male težine i prenosivosti, uz vrhunsku kvalitetu izrade.

Novi super telefoto zum objektiv punog formata donosi izuzetnu oštrinu od kuta do kuta širom opsega uvećanja i fokusa, kao i prelijepi bokeh efekt, čime se ističu najfiniji detalji svakog subjekta i scene.

Kompleksni dizajn odlikuju 22 elementa konfigurirana u 16 različitih grupa, uključujući jedan Super ED (super-niska disperzija) i dva ED staklena elementa, koji zajednički reduciraju kromatsku aberaciju i osiguravaju vrhunsku rezoluciju. Onima koji redovno fotografiraju prirodu, utakmice ili slične manifestacije, naročito će značiti originalni Sony Nano AR premaz koji umanjuje neželjene refleksije.

Ovaj model je otporan na prašinu i vlagu, dok premaz od fluora na prednjoj leći olakšava uklanjanje prašine ili masnoće. Na raspolaganju je i stalak za montiranje koji se može skinuti.

Ovaj objektiv će se u Europi početi prodavati od srpnja ove godine, po preporučenoj cijeni od 2.900 eura.