ZAŠTO PLAĆATI ILUZIJU?

Placebo 'tretmani' poput reikija više štete nego koriste

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Reiki i drugi placebo tretmani mogu poboljšati osjećaj blagostanja teško bolesnih pacijenata, međutim također im mogu uskratiti učinkovitije metode liječenja, upozoravaju stručnjaci

Američke medicinske sestre nedavno su objavile zanimljivo istraživanje koje je utvrdilo da reikističke terapije pomažu. U svojoj studiji ispitale su 200 pacijenata oboljelih od raka koji su primali kemoterapiju. Poznato je da kemoterapija značajno smanjuje osjećaj blagostanja pacijenata jer izaziva teške nuspojave poput opadanja kose, mučnina, iscrpljenosti, depresije i sl. Sestre su stoga provele ispitivanje da bi utvrdile može li reiki poboljšati opće stanje bolesnika.

Tehnike reikija navodno se temelje na kanaliziranju iscjeljujućih, odnosno 'vitalnih životnih energija' u tijelu.

Autorice studije podijelile su ispitanike u tri skupine: jedna je primala reiki terapiju, druga 'lažni reiki', a treća ništa. Skupinu koja je primala lažni reiki tretirala je osoba bez ikakvih reikističkih kvalifikacija koja je glumila da zna što radi – samo je oponašala tehniku. Dakle, pacijenti 'lažnog reikista' nisu primali nikakvu 'ljekovitu energiju'.

Rezultati istraživanja dali su vrlo zanimljive rezultate. Pacijenti koji su primali reiki uistinu su se osjećali bolje – osobito u usporedbi sa skupinom koja nakon kemoterapije nije primala nikakav tretman. Međutim, iste je pozitivne efekte imao i lažni reiki.

Sestre su zaključile da je njihovo istraživanje pokazalo da reiki djeluje. Čak su predložile da se slične alternativne tehnike uvedu u američke bolnice. No neki stručnjaci upozoravaju da se isti rezultati mogu i drugačije interpretirati: reiki djeluje jednako kao i lažni reiki, dakle, strogo znanstveno gledano - ne djeluje. Takav stručan pristup može se učiniti hladnim i bešćutnim, a prijedlog sestara brižnim. No dojam vara. Naime, ozbiljni znanstvenici neće pacijentima preporučiti samo da se klone reikija ili drugih sličnih tehnika, već će također pokušati pronaći metode koje uz efekt placeba imaju i neke provjerene medicinske rezultate. Primjerice, istraživanja su pokazala da masaža poboljšava stanje bolesnika iznad razine koja se može smatrati placebom. Dakle, ako se pacijentu pruži masaža, a uz nju i skrb, te pokaže odgovarajuća suosjećajnost, razumijevanje i briga, što igra ključnu ulogu u placebo tehnikama, efekt će biti veći jer će masaža imati i dodatno blagotvorno djelovanje koje placebo tehnika nema. Drugim riječima, ako se pacijentima daje samo placebo, može im se uskratiti specifičan učinak koji imaju neke druge vrednije medicinske tehnike.

Utjecaj placeba

Dr. sc. Dario Sambunjak, dr. med., voditelj Hrvatskog ogranka Talijanskog Cochrane centra, kaže da je postojanje placeba neosporno, biološki mjerljivo i potvrđeno slikovnim prikazima mozga.

Djelovanje placeba

'U Cochrane kolaboraciji izrađen je sustavan pregled literature kojim su istraženi učinci placebo intervencija u 60 različitih kliničkih stanja. Pronađeno je više od 200 randomiziranih kontroliranih istraživanja koja su uključivala placebo skupinu i skupinu bez ikakve intervencije', rekao je za tportal dr. Sambunjak i dodao: 'Učinak placeba je vrlo varijabilan, razmjerno je mali i izraženiji u ishodima koje procjenjuju sami pacijenti (npr. bol) nego koje procjenjuje netko drugi. Također, veći učinci placeba utvrđeni su u kliničkim istraživanjima u kojima sudionici nisu bili informirani da će primati placebo.'

Moralne dvojbe

Dr. Sambunjak ističe da i među znanstvenicima i među liječnicima-praktičarima postoje prijepori i neslaganja oko prihvatljive primjene placeba u kliničkoj praksi. 'Osobno, slažem se s autorima spomenutog sustavnog pregleda, koji u svom zaključku pišu da primjena placeba može biti etički prihvatljiva samo ako su: a) pacijenti upoznati s prirodom terapije koju će primiti i b) ako je učinkovitost te placebo intervencije nedvojbeno dokazana u istraživanjima u kojima su ispitanici bili upoznati s činjenicom da primaju placebo. Nažalost, pod tim uvjetima malo koja placebo intervencija može opravdati svoju primjenu. Osobito kad se etičkim zahtjevima pridoda i pitanje ekonomske opravdanosti. Konkretno, u ovom kontekstu možemo se zapitati: zašto plaćati 'profesionalne' reikiste kad se jednak učinak postiže i odglumljenim reiki ritualom, a još bolji masažom?'

Cochrane kolaboracija najveća je svjetska neprofitna organizacija koja se bavi medicinom zasnovanom na dokazima i izradom sustavnih preglednih članaka o učinkovitosti intervencija u zdravstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi