OPREZNO

Pazite što na Twitteru čitate o koronavirusu, milijuni objava sadrže lažne informacije

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.03.2020 09:39
  • Objavljeno 03.03.2020 u 09:39
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NN

U najnovijoj objavi New York Timesa spominje se neobjavljeni dokument američkog ministarstva vanjskih poslova koji navodi da se internetom šire milijuni tvitova o 'vrlo opasnim' teorijama zavjere vezanima uz koronavirus

Neobjavljeno izvješće američkog ministarstva vanjskih poslova, prema New York Timesu, nabraja preko 2 milijuna tvitova koji šire opasne i neistinite informacije o koronavirusu. Ministarstvo je nabrojilo velik broj netočnih mitova, poput teorije da je koronavirus napravljen kao biološko oružje unutar Fonda Billa i Melinde Gates.

Neki od tih mitova su, prema izvješću, distribuirani putem lažnih profila. Najpopularnije objave također koriste elemente rasizma, kao i tvrdnju da su ljudi odgovorni za prelazak virusa sa životinja na nas 'jeli juhu od šišmiša'. Dobra stvar uz cijelu zbrku je ta što najpopularnije i najčitanije poruke na društvenim mrežama ipak dolaze iz službenih izvora.

Neobjavljeno izvješće napisali su predstavnici Global Engagement Centera, programa ministarstva vanjskih poslova posvećenog borbi protiv vanjske propagande i širenja dezinformacija. Predstavnici Twittera rekli su Postu da kompanija surađuje s vladinim službenicima, no nisu komenitrali ništa vezano uz neobjavljeno izvješće.

Izvješće dolazi svega nekoliko dana nakon što su američki dužnosnici Agence France-Presseu rekli da Rusi vode kampanju dezinformiranja kojom šire lažne teorije o koronavirusu, uključujući onu koja sugerira da je on napravljen da vodi 'ekonomski rat protiv Kine' te da ga je razvila CIA.

Američko ministarstvo vanjskih poslova, prema Postu, ne spominje ruska nastojanja širenja lažnih informacija.

Velike društvene mreže poput Facebooka i Twittera od prošlog tjedna nastoje reducirati količinu teorija zavjere na svojim platformama, s time da je Zuckerbergova društvena mreža najavila da će ograničiti doseg lažnim objava te da će korisnike upozoriti da dobro provjere informacije prije nego što u njih povjeruju, zaključuje Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!